Poranna uczta dla prawdziwych łasuchów. Nie oprzesz się urokowi tortilli z jajkiem
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak przygotować pyszną tortillę z jajkiem?
Jeden gotowy placek tortilli wyciągnąć z opakowania i od razu podsmażyć go delikatnie na suchej patelni, by zrobił się ciepły i uzyskał rumiany, lekko przypieczony kolor. Placek ściągnąć na talerz i zabrać się za jajka. Do kubka lub miski wbić dwa albo trzy jajka w rozmiarze M, doprawić solą pieprzem i odrobiną wędzonej słodkiej papryki, a następnie rozbełtać widelcem na gładko. Ekspresową jajecznicę przysmażyć na łyżeczce masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Przełożyć ją na pszenny placek i zacząć dopełniać różnymi dodatkami.
Tortilla jajeczna z warzywami - oto prosty trik!
Jeżeli chce się, by śniadaniowa tortilla z jajecznicą miała w sobie jak najwięcej warzyw, jajka można od razu przysmażyć na patelni z dodatkiem sporej ilości szpinaku, który pod wpływem grzania zacznie więdnąć, dzięki czemu zmniejszy swoją objętość, a zapewni potrawie wiele korzystnych wartości odżywczych.
Do tortilli pasuje także zwykła czerwona fasola z puszki, kukurydza, świeża rukola, oliwki i pomidory koktajlowe. Można użyć w niej po prostu tego, co akurat ma się w domu i po co nie trzeba biec specjalnie do sklepu. Jedzenia nie powinno się marnować, dlatego śniadaniowa tortilla z jajkiem nadaje się wprost idealnie na urządzenie tzw. czystek lodówki i wykorzystanie tego, czemu zbliża się koniec terminu przydatności do spożycia.