Poznaj 10 zielonych warzyw, które będą ukojeniem dla twojego zdrowia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Właściwości zdrowotne zielonych warzyw
Warzywa powinny stanowić podstawę diety człowieka, ze względu na fakt, że są sycące, lekkostrawne i dostarczają organizmowi wiele cennych witamin i mikroelementów. Nie bez przyczyny więc WHO zaleca, aby w codziennej diecie znalazło się co najmniej 5 porcji warzyw.
Szczególnie ładnie i zdrowo prezentują się na talerzu zielone warzywa, które pomagają utrzymać masę ciała, zmniejszają ryzyko wielu chorób oraz zawierają korzystne dla zdrowia składniki takie jak: witaminę C, witaminę A, witaminę K, witaminę D, witaminy z grupy B, witaminę E oraz minerały np.: krzem, potas, wapń, magnez i mangan.
Jeśli nie przepadamy za wymienionymi niżej warzywami, możemy wzbogacić naszą codzienną dietę o koktajle lub smoothie właśnie z zielonych warzyw, które nie dość, że będą prawdziwą bombą zdrowotnych składników, to jeszcze zapewnią nam "kopa" pozytywnej energii na cały dzień.
10 zielonych warzyw, które warto jeść codziennie
Większość zielonych warzyw kupimy na targu. Warto wybierać znanych sprzedawców, bo warzywa sprzedawane w hipermarketach zawierają mnóstwo pestycydów i konserwantów.
Jeśli zastanawiasz się, po jakie zielone warzywa sięgnąć, koniecznie sprawdź te z listy poniżej.
- Pietruszka. Zawiera dużo witaminy A oraz witaminy C. Jest też doskonałym źródłem żelaza. Pietruszka wykazuje działanie detoksykacyjne.
- Brokuły. Są bogate w błonnik, witaminę C oraz mangan. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy wykazują działanie antynowotworowe.
- Zielona papryka. Dostarcza organizmowi witaminę C, wapń i magnez. Chroni przed rakiem i wzmacnia odporność.
- Ogórek. Jest niskokaloryczny i zawiera dużo wody, więc powinny sięgnąć osoby znajdujące się na diecie.
- Szpinak. Zawiera bardzo dużo witamin takich jak A, C, E, K, B, a także jod, żelazo, kwas foliowy, mangan. Najlepiej spożywać go na surowo.
- Groszek. Ma bardzo dużo błonnika i białka. Wspiera pracę układu pokarmowego oraz zmniejsza ryzyko udaru mózgu.
- Kapusta. Znamy aż 40 jej rodzajów. Poprawia trawienie i zawiera bardzo dużo witamin. Jej liście mają właściwości lecznicze.
- Szczypiorek. Poprawia odporność organizmu i wykazuje działanie bakteriobójcze.
- Koper. Wpływa na pracę układu pokarmowego, zmniejsza wzdęcia i ma działanie moczopędne.
- Szparagi. Wykazują działanie antynowotworowe, pobudzają pracę nerek. Ma działanie przeczyszczające i uspokajające.