Prosty przepis na ulubioną przekąskę Polaków. Już nigdy nie kupisz jej w supermarkecie
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co jest potrzebne do przygotowania domowych chipsów?
Do przygotowania pysznych domowych chipsów potrzebne będą jakiejś dobrej jakości ziemniaki oraz kilka łyżek dobrego tłuszczu, najlepiej po prostu klasycznej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia. Przydadzą się również przyprawy, które zapewnią ziemniaczanym talarkom odpowiedni aromat i smak. Do chipsów szczególnie dobrze pasuje sól, pieprz oraz papryka. Jeżeli woli się ich łagodniejsze wersje, można sięgnąć po słodką paprykę mieloną, a w przypadku preferowania mocniejszych smaków, śmiało można użyć papryki ostrej czy nawet chilli.
Jak szybko zrobić domowe chipsy?
Dowolną ilość ziemniaków należy pokroić na dość cienkie plasterki i przełożyć do miski, a następnie zalać je kilkoma łyżkami oliwy z oliwek lub wybranego oleju i obsypać sporą porcją różnorodnych mielonych przypraw. Do takich domowych chipsów świetnie pasują różnego rodzaju zioła, a zwłaszcza suszona bazylia, oregano, rozmaryn oraz tymianek.
Miską należy kilkukrotnie wstrząsnąć, aby masa z przypraw i oleju dotarła do każdego najmniejszego kawałeczka ziemniaka. Przygotowane talarki powinno się rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem i zapiekać przez jakieś piętnaście minut w temperaturze 200 stopni C.
Domowe przekąski nierzadko smakują lepiej od tych sklepowych, a mają tę dodatkową przewagę, że są po prostu zdrowsze. Naprawdę warto poświęcić tych kilka minut na wykonanie domowych chipsów. Sklepowe chrupki absolutnie nie mogą się im równać!