Tagliatelle grzybowe
Canva.com

Przebojowe i pyszne tagliatelle grzybowe. Włosi byliby dumni!

Kuchnia włoska uchodzi za jedną z najzdrowszych na świecie, jest również najbardziej rozpoznawalna. Nie ma chyba osoby, która chociaż raz nie skosztowała pizzy, spaghetti albo risotto. W Italii dominują produkty naturalne i zdrowe - znajdziemy tam więc dużo świeżych warzyw, ziół, oryginalną oliwę z oliwek oraz oczywiście będące podstawą żywienia makarony. Podobno nigdzie indziej na świecie nie występuje tak wiele rodzajów makaronu.
Reklama

Włosi są bardzo dumni również ze swoich lokalnych przepisów, często podkreślając swoją odrębność od innych regionów kraju. Jednym z najpopularniejszych makaronów jest znany również nad Wisłą tagliatelle. Ten makaron śmiało można nazwać uniwersalnym, gdyż znajduje zastosowanie w bardzo wielu przepisach.

Najczęściej podaje się go z sosami, również sosem bolognese, ale tagliatelle występuje także w wersji z kurczakiem, owocami morza lub grzybami. I właśnie w takim grzybowym wydaniu przyrządzimy je dzisiaj według poniższej receptury. Wykorzystamy pieczarki, cebulę, czosnek oraz śmietankę, całość zaś dopełnimy oliwą oraz białym winem. Proste danie, czyli takie, jakie Włosi lubią najbardziej!

Składniki na grzybowe tagliatelle

Tagliatelle grzybowe
Canva.com
Reklama

Z tych składników przyrządzimy dwie porcje dania: 200 g makaronu tagliatelle, 200 g pieczarek, cebula, 100 ml wytrawnego białego wina, 100 ml śmietany 30%, trzy ząbki czosnku, cztery gałązki natki pietruszki, łyżka oliwy, łyżeczka czarnego pieprzu w ziarnach oraz sól.

Przepis na pyszne tagliatelle

  1. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plasterki, cebulę zaś w drobną kostkę. Ziarenka pieprzu rozgniatamy w moździerzu, wsypujemy na patelnię i podgrzewamy. Dodajemy oliwę i gdy będzie już rozgrzana, dokładamy cebulę i pieczarki. Smażymy przez około pięć minut. Cały czas mieszamy, a pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Makaron gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu. Przed jego odcedzeniem odlewamy pół szklanki wody z gotowania.
  3. Do pieczarek wlewamy wino i czekamy aż połowa płynu odparuje. Dodajemy śmietanę i wodę z gotowania. Przyprawiamy solą i dusimy, aż do chwili, w której sos zgęstnieje. Makaron polewamy przygotowanym sosem i posypujemy natką pietruszki. Smacznego!
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama