Czekoladowe pierogi
Canva.com

Przepis na czekoladowe pierogi na słodko. To danie nie tylko dla dzieci!

Masz ochotę na słodki obiad, ale niekoniecznie makaron z twarogiem i owocami? W takim razie zaserwuj sobie i rodzinie wyśmienite pierogi czekoladowe, wypełnione kremowym nadzieniem i orzeźwione sporym dodatkiem świeżej mięty. Posmakują i dorosłym, i dzieciom! Mogą być jedzone w ramach obiadu, ale też i jako deser czy nawet słodkie pożywne śniadanie.
Reklama

Zacznij od wykonania twarogowej masy, którą będziesz wypełniać przygotowywane placki z ciasta. W tym celu połącz ze sobą jedno duże opakowanie ulubionego kremowego serka lub - jeśli wolisz coś zdrowszego - podobną ilość mocno zmielonego twarogu (najlepszy będzie ten dość tłusty) wraz z małym opakowaniem cukru wanilinowego (warto użyć cukru pudru) oraz posiekanymi listkami świeżej mięty. Gdy masa uzyska jednolitą konsystencję, możesz wgnieść do niej sporą garść malin. Jeżeli nie przepadasz za tymi owocami, użyj borówek lub jagód. Doskonale sprawdzą się też pokrojone na mniejsze kawałki truskawki.

Przepis na pierogi na słodko nie obejdzie się jednak bez wykonania ciasta.

Zajmij się nim właśnie teraz, mieszając trzy szklanki zwykłej mąki pszennej ze szczyptą soli oraz trzema dużymi łyżkami naturalnego prawdziwego kakao. Gdy suche składniki zostaną połączone, powoli dodawaj do nich niewielką ilość masła oraz dolewaj ciepłą wodę. Ciasto możesz wyrabiać ręcznie lub przy pomocy specjalnego robota, jeśli takowy posiadasz.

Reklama

Gdy już będzie gładkie i uzyska odpowiednią strukturę, rozwałkuj je na cienko i zacznij wycinać z niego małe okręgi. Na każdy taki placek nakładaj przygotowany wcześniej farsz i wszystko szczelnie zawijaj, aby twarogowa masa nie wydostała się z pierogów podczas gotowania.

Najcięższą pracę zdecydowanie masz już za sobą. Teraz nie pozostaje nic innego jak tylko zagotować sporą ilość wody i wrzucić do niej gotowe czekoladowe pierogi na jakieś pięć minut. Możesz polać je na talerzu owocowym sosem albo posypać cukrem pudrem. Do ozdoby użyj świeżych listków mięty.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama