Przepis na najlepsze polędwiczki wieprzowe!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Polędwiczki wieprzowe — delikatne, wyjątkowe mięso
O czym trzeba pamiętać, przygotowując taki posiłek? Przede wszystkim o tym, że polędwiczki są dość delikatne i nie powinno się ich zbyt długo dusić.
Mięso można wcześniej zamarynować, nie jest to jednak niezbędne.
Polędwiczki wieprzowe — jakie są potrzebne składniki?
Zamiast masła klarowanego, można zastosować zwykły olej. Dobrze wykorzystać bulion warzywny lub mięsny podczas duszenia, nie jest to jednak niezbędne.
Poza pieczarkami sprawdzi się też papryka.
Zamiast przyprawy do mięsa wieprzowego można użyć soli, pieprzu, papryki słodkiej i majeranku.
- 0,5 kg polędwiczki wieprzowej
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawa do mięsa wieprzowego
- masło klarowane
- 1 szklanka wody
Jak krok po kroku przygotować polędwiczki wieprzowe?
Cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój albo w paski, albo też w kostkę.
Mięso umyj i osusz, a następnie pokrój na dość cienkie kawałki. Możesz dodatkowo rozgnieść je lekko ręką. Później oprósz polędwiczki przyprawą do wieprzowiny i rozgrzej porządnie patelnię.
Następnie rozpuść na niej masło klarowane.
Najpierw przesmaż mięso, kiedy to zrobisz, a się zarumieni z każdej strony. Potem przesuń polędwiczki na brzeg patelni i dodaj cebulę z pieczarkami.
Kiedy cebula się zeszkli, a pieczarki zmiękną, dodaj posiekany czosnek i wymieszaj wszystko z mięsem. Potem dolej wody i nakryj patelnię.
Całość można dusić około 1 do maksymalnie 1,5 godziny.
Z czym podawać to mięso?
Idealnie będzie smakować w połączeniu z fasolką szparagową lub surówką z kapusty. Świetnie skomponuje się też z buraczkami. A jakie dodatki poza warzywami się sprawdzą? Kasza gryczana, ryż, makaron lub pure ziemniaczane.