Przepis na pieczonego kalafiora w kremowym sosie. Tak robiła go nasza babcia
Do przeczytania w ok. 2 min.
Pieczony kalafior - prosty przepis
Do przygotowania dwóch dużych albo trzech mniejszych porcji dania potrzebna będzie jedna solidna główka kalafiora. Warzywo należy oczyścić, odrywając od niego listki i wszystkie brzydsze kawałki, a następnie poszarpać rękami lub pokroić na mniejsze kawałki przypominające małe różyczki. Kalafior powinie być gotowany we wrzątku, do którego można dodać szczyptę soli. Zazwyczaj po jakichś dziesięciu minutach osiąga odpowiednią dla siebie strukturę. Musi być w miarę miękki, ale nie wolno go przegotować.
Jak zrobić sos kremowy do kalafiora?
W czasie gdy kalafior będzie się już gotować, można zająć się przygotowaniem sosu. W niewielkim garnku albo rondelku rozpuścić odrobinę masła i podsmażyć na nim dwa lub czy ząbki czosnku (przeciśniętego przez praskę lub drobno pokrojonego) oraz ulubione suszone zioła. Następnie dodać całą kostkę (ok. 250 gramów) sera gorgonzola i ewentualnie jakiś mniejszy kawałek zwykłego żółtego sera lub serka topionego.
Zalać całość śmietanką trzydziestoprocentową. Kalafior w sosie serowym musi być kremowy, dlatego nie wolno użyć chudszej śmietany o niższej zawartości tłuszczu.
Jak piec kalafiora w sosie?
Po kilkuminutowym gotowaniu sosu można go spróbować i wtedy doprawić już solą, świeżo mielonym pieprzem, odrobiną słodkiej czerwonej papryki i np. dodatkową szczyptą chili. Sos ściągnąć z palnika i zalać nim ugotowanego wcześniej i odsączonego z wody kalafiora. Całe dani przełożyć do formy lub naczynia żaroodpornego i zapiekać w temperaturze 180 stopni C przez 10 minut. Pieczony kalafior będzie smakować jeszcze lepiej posypany tartym żółtym serem albo kawałkami mozzarelli.