canva.com
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni, którą uwielbiają nie tylko dzieci, ale i dorośli. Jednak wiele osób ma problem z uzyskaniem odpowiedniej konsystencji ciasta – często wychodzi twarde lub suche. Podpowiadamy, jak przygotować puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe, które z pewnością zadowoli największych smakoszy.
Reklama
Jakich składników potrzebujemy, aby zrobić ciasto drożdżowe?
- 1 kg mąki pszennej
- 40 g drożdży
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 1 szklanka ciepłej wody
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 4 jajka
- 2 łyżeczki soli
Jak przygotować puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe?
- Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
- Mąkę przesiej przez sito, dodaj cukier i sól, dokładnie wymieszaj.
- Rozpuść drożdże w ciepłym mleku, dodaj łyżkę cukru, wymieszaj i odstaw na 10 minut.
- Do mąki dodaj rozpuszczone drożdże, jajka oraz ciepłą wodę, zagnieć ciasto.
- Dodaj rozpuszczone, ale nie gorące masło, wyrabiaj ciasto przez około 15 minut, aż będzie elastyczne i gładkie.
- Ciasto przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie delikatnie wyrób przez kilka minut.
- Ciasto przełóż do formy, przykryj ściereczką i odstaw na 20 minut.
- Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez około 40 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru.
canva.com
Jakie dodatki możemy dodać do ciasta drożdżowego?
Reklama
Ciasto drożdżowe możemy wzbogacić dodając do niego różne dodatki, np.:
- owoce – np. jabłka, wiśnie, truskawki,
- bakalie – np. rodzynki, orzechy,
- czekoladę – w postaci kawałków lub w płynnej formie,
- płatki migdałowe lub kokosowe.
Wszystkie dodatki dodajemy do ciasta po zagnieceniu, przed jego odstawieniem do wyrośnięcia.
Jakie są najczęstsze problemy z ciastem drożdżowym i jak im zapobiec?
Przygotowanie ciasta drożdżowego może sprawiać trudność, szczególnie jeśli jest to nasz pierwszy raz. Poniżej prezentujemy najczęstsze problemy, jakie występują podczas wyrabiania ciasta, oraz sposoby ich rozwiązania:
Reklama
- Ciasto jest twarde – prawdopodobnie nie dodaliśmy wystarczającej ilości wody. W takim przypadku należy dodać więcej ciepłej wody i wyrabiać ciasto dłużej, aż będzie elastyczne.
- Ciasto nie rośnie – może to wynikać z zimnej temperatury w pomieszczeniu. W takiej sytuacji warto odstawić ciasto na dłuższy czas (np. na całą noc) lub postawić w cieplejszym miejscu.
- Ciasto jest suche – może to oznaczać, że zbyt długo piekliśmy ciasto lub dodaliśmy zbyt mało masła lub jajek. W takim przypadku warto dodać więcej tłuszczu lub jajek i krócej piec ciasto.
canva.com
Zapomnij o suchych i ciężkich ciastach drożdżowych - zrób je puszyste i wilgotne
Przygotowanie idealnego ciasta drożdżowego nie jest trudne, o ile zastosujemy odpowiednie proporcje składników oraz przestrzegamy odpowiedniej temperatury i czasu pieczenia. Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe może być świetną bazą do wielu przepysznych wypieków – wystarczy dodać do niego ulubione owoce czy bakalie. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Co zrobić żeby ciasto drożdżowe było puszyste?
Ciasto drożdżowe to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej popularnych wypieków. Jednak, aby uzyskać idealną puszystość, potrzebujemy kilku trików i wskazówek. W tym artykule podpowiem Ci, jak przygotować pyszne i puszyste ciasto drożdżowe, które będzie rozpływać się w ustach.
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz: Najlepsze!
Ciasto drożdżowe to jedno z ulubionych wypieków wielu osób. Jednak nie zawsze mamy czas i energię na długie wyrabianie ciasta. Dlatego dziś podzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto drożdżowe, które nie wymaga wyrabiania, a efekt końcowy jest równie smaczny. Przygotowanie tego ciasta jest proste i szybkie, więc z pewnością zaspokoi Waszą ochotę na coś słodkiego. Sprawdźcie ten przepis na ciasto drożdżowe bez wyrabiania Ewy Wachowicz!
Placek drożdżowy ze śliwkami: Smak jesieni
Placek drożdżowy ze śliwkami to pyszne i aromatyczne ciasto, które doskonale sprawdzi się jako deser lub słodki poczęstunek. To klasyczna kombinacja delikatnego ciasta drożdżowego i soczystych śliwek, które nadają mu niepowtarzalny smak. W tym artykule przedstawimy Ci przepis na placek drożdżowy ze śliwkami, podpowiemy jak go podawać oraz podzielimy się kilkoma poradami, które pomogą Ci w przygotowaniu tego wspaniałego ciasta.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl