Chleb bezglutenowy na stole
Canva.com

Przypominamy smak PRL-u. Chleb w jajku kiedyś był hitem!

Ta kultowa potrawa rodem z PRL-u lata temu dosłownie królowała na polskich stołach. Wszyscy się nią zajadali i traktowali jak idealny posiłek ratunkowy, który można było przygotować dosłownie z niczego, a przynajmniej z tego, co raczej zawsze miało się w szafkach i lodówce.
Reklama

Chleb w jajku jest czymś znacznie innym od jajecznicy, bo bliżej mu jednak do chrupkich tostów, które można zresztą podać na dwa różne sposoby - wersji słodkiej albo wytrawnej. Jajka wspaniale sycą i zaspokajają apetyt na długi czas, a gdy są połączone z pieczywem i odrobiną warzyw, tworzą pełnowartościowy posiłek, jakiemu nikt się nie oprze.

Jak zrobić chlebek w jajku?

Do wykonania prawdziwego chlebka w jajku potrzeba tak naprawdę wyłącznie jajek, pieczywa, odrobiny mleka i większej ilości dowolnego ulubionego tłuszczu do smażenia. Jajka należy wyciągnąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową, a następnie dwie ich sztuki wbić do talerza, dodać dosłownie jedną lub maksymalnie dwie łyżki tłustego mleka, doprawić solą i pieprzem (jeżeli się lubi, można też użyć chili, słodkiej papryki albo suszonych ziół), dokładnie rozbełtać masę widelcem i zacząć maczać w niej dość cienkie kromki chleba.

Reklama

Przepis na chleb w jajku jak najbardziej pozwala na użycie czerstwego chleba, który w tym daniu potrafi sprawdzić się nawet lepiej od zupełnie świeżego pieczywa. Czerstwe kromki będą lepiej chłonąć jajeczną masę i szybciej się nią wypełnią, a o to właśnie chodzi, by jak najdokładniej je w niej obtoczyć, aby następnie równomiernie podsmażyć je z każdej strony. Smażenie powinno się odbywać na dość głębokim tłuszczu i małym ogniu. Kromki trzeba obrobić z obu stron, aż masa jajeczna wyraźnie się na nich zarumieni i pokryje je apetyczną chrupiącą skórką.

Chleb w jajku na słodko? Czemu nie!

Tradycyjny chleb w jajku śmiało można przygotować też na słodko, po prostu zamieniając sól, pieprz i zioła na szczyptę cukru, a gotowe kromki posypując owocami, orzechami i polewając syropem klonowym lub miodem. Słodka wersja prawdopodobnie nieco bardziej przypadnie do gustu dzieciom, które zdecydowanie lubią takie słodkie smaki.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama