Pyszne mini burgery z polędwicy wieprzowej. Idealna przekąska na Sylwestra!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pyszne składniki na mini burgery
Do przygotowania tych mini burgerów potrzebne nam będą następujące składniki:
- 12 niedużych bułek do burgerów,
- cała polędwiczka wieprzowa,
- sól,
- mielony pieprz czarny,
- ½ dojrzałego awokado,
- 1-2 pomidory malinowe,
- kulka mozzarelli,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek,
- sok z cytryny,
- olej do smażenia.
Jak zrobić przekąskę na Sylwestra?
Przygotowanie – nagrzejmy piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. Polędwiczkę natrzyjmy solą i mielonym pieprzem czarnym i włóżmy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażmy z każdej strony do momentu, aż zmieni kolor z zewnątrz, a w środku pozostanie krwista. Następnie przełóżmy mięso do formy żaroodpornej wyłożonej pergaminem. Włóżmy do piekarnika na 10-12 minut.
Wyjmijmy i odstawmy polędwiczkę na kolejne 10-12 minut. W tym czasie pokrójmy w kostkę obrane awokado bez pestki i pomidory. Jeśli chcemy, aby salsa była delikatniejsza, usuńmy wówczas skórki z pomidorów. Salsę skropmy oliwą i sokiem z cytryny. Doprawmy do smaku solą i mielonym pieprzem czarnym.
Bułeczki przekrójmy na połówki.
Włóżmy je na chwilę do ciepłego piekarnika i podpieczmy 10 minut. Wyjmijmy z piekarnika. Polędwiczkę potnijmy na 12 grubych plastrów. Na spody bułeczek rozłóżmy salsę. Na niej ułóżmy plastry mięsa, a na nim po plastrze mozzarelli. Przykryjmy wierzchami bułek. Zepnijmy wykałaczkami. Udekorujmy natką pietruszki.