Pyszny kalafior zapiekany z serem. Wiosenny obiad w 30 minut
Do przeczytania w ok. 2 min.
Kalafior to prawdziwe źródło zdrowotnych właściwości. To niezwykle cenne warzywo, które sprawdzi się w delikatnej diecie dla osób chorujących na schorzenia układu pokarmowego.
Uwielbiamy kalafiora!
Kalafior jest bogaty jest w błonnik oraz wodę. To pyszne warzywo możemy przygotować na wiele różnych sposobów. Doskonale sprawdzą się jako główny składnik aksamitnego kremu kalafiorowego, a także jako główne danie - steki z kalafiora to nasz absolutny hit na wiosennym stole.
Kalafiora możemy jeść także na surowo, np. zamaczając różyczki w pysznym, ziołowym sosie lub dipie. Kalafiora możemy także dodać do sałatek, zapiekanek makaronowych oraz chrupiących tart. Najczęściej w Polsce podawany jest z zasmażką, czyli na maśle i z bułką tartą.
Przepis na serowego kalafiora
Do przygotowania pysznego kalafiora pod serową pierzynką potrzebujemy kilku prostych składników:
- 1 kalafior
- 150 g żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki tartej bułki
- gałka muszkatołowa
- łyżeczka soku z cytryny
- pęczek koperku
- cukier i sól do smaku
- Kalafiora gotujemy we wrzątku oraz w soli, cukrze i soku z cytryny. Odcedzamy warzywo i układamy w naczyniu żaroodpornym.
- W rondelku roztapiamy masło i polewamy nim kalafiora. Dodajemy starty, żółty ser oraz bułką tartą z gałką muszkatołową.
- Wstawiamy naczynie żaroodporne do piekarnika i czekamy, aż serowa pierzynka się stopi.
- Przed podaniem posypujemy koperkiem. Smacznego!