pyzy z mięsem na talerzu ze skwarkami z tyłu jajka
canva.com

Pyzy z mięsem - zdrowe i smaczne danie z polskiej kuchni

Pyzy z mięsem to tradycyjne danie kuchni polskiej, które cieszy się dużą popularnością. To pyszne kluski z mięsem, które można podawać na różne sposoby. Zdradzamy przepis na pyzy z mięsem oraz kilka ciekawostek na temat tego dania.
Reklama

Przepis na pyzy z mięsem

Do przygotowania pyz z mięsem potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 300 g mielonego mięsa (najlepiej wieprzowego)
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i przeciśnij przez praskę.
  2. Cebulę posiekaj i podsmaż na patelni. Dodaj mięso i smaż do momentu, aż będzie dobrze przypieczone.
  3. Do ziemniaków dodaj jajko, mąkę ziemniaczaną, bułkę tartą, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Z masy ziemniaczanej formuj kulki, w każdej z nich zrób wgłębienie i wypełnij je mięsem.
  5. Gotuj pyzy na wrzącej osolonej wodzie przez około 10-15 minut.

Pyzy z mięsem najlepiej podawać z sosem pieczeniowym lub zasmażką oraz z surówką z kiszonej kapusty.

pyzy z cebulką i sztućcami
canva.com

Jak podawać pyzy z mięsem?

Pyzy z mięsem można podawać na wiele sposobów. Najczęściej serwuje się je z sosem pieczeniowym, ale równie dobrze smakują z kwaśną śmietaną lub zasmażką.

Reklama

Można je również podać z duszonymi warzywami lub surówką z kapusty lub marchewki.

Porady i ciekawostki - pyzy z mięsem

  • Aby pyzy z mięsem były bardziej puszyste, do masy można dodać łyżeczkę proszku do pieczenia. Jeśli chcemy, aby pyzy z mięsem miały bardziej intensywny smak, do mięsa można dodać przyprawy, takie jak majeranek, tymianek czy papryka.
  • Pyzy z mięsem to danie, które ma swoje korzenie w kuchni niemieckiej. W Niemczech podobne kluski z mięsem nazywają się "knödel".
  • W niektórych regionach Polski pyzy z mięsem zwane są "pyzami z mięsem", a w innych "pyzami z mięsem mielonym".

Pyzy z mięsem - klasyk!

Pyzy z mięsem to pyszne danie, które warto przygotować w domu. Ich przygotowanie jest proste, a smak zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Pyzy z mięsem dostarczają organizmowi wiele cennych składników odżywczych, ale należy pamiętać, że to raczej kaloryczne danie, dlatego należy je spożywać z umiarem. Pyzy z mięsem można podawać na wiele sposobów, na przykład z sosem pieczeniowym, kwaśną śmietaną lub zasmażką.

Reklama
Autor - Klaudia Sagan
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
k.sagan@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama