kasza gryczana

Rewelacyjny sposób na ugotowanie kaszy. Wystarczy patelnia!

Nie jesteś zwolennikiem gotowania kaszy w foliowym woreczku, ale nie chcesz aby kasza przywierała do garnka? Mam dla Ciebie rewelacyjny sposób na ugotowanie kaszy. Tym sposobem jest przyrządzenie jej na patelni. Tak przygotowana kasza będzie idealnie sypka, a jednocześnie nie ryzykujesz przypaleniem garnka.
Reklama

Gotowanie kaszy gryczanej w worku foliowym rzeczywiście nie jest najlepszym pomysłem. Ten sposób gotowania kaszy sprawia że oddaje ona większość swojego smaku i aromatu do wody, która i tak ostatecznie wyląduje w zlewie. Dużo lepszym sposobem na ugotowanie kaszy gryczanej jest wykorzystanie patelni.

Jak przygotować kaszę na patelni?

kasza gryczana w miseczce
zdjęcie ilustracyjne Pixabay

Na patelnię wlej niewielką ilość oleju. Kiedy olej już będzie rozgrzany wsyp na patelnię jedną miarkę kaszy. Jeżeli masz ochotę na kaszę z warzywami to możesz przed dodaniem kaszy podsmażyć pokrojone warzywa. Podsmaż kaszę przez kilka minut co jakiś czas mieszając.

Reklama

Dzięki temu kasza będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Następnie wlej do kaszy jedną miarkę wody lub bulionu oraz dodaj niewielką ilość soli i ulubionych przypraw.

Zaczekaj kilka minut aż kasza wchłonie płyn. Od czasu do czasu mieszaj zawartość patelni. Następnie dolej jeszcze jedną miarkę wody lub bulionu. Co jakiś czas przemieszaj zawartość patelni. Gdy kasza ponownie wchłonie cały płyn, będzie gotowa do podania. Tak przygotowana kasza jest sypka. Zachowuje całość swojego smaku i aromatu. W podobny sposób możesz ugotować również kaszę jęczmienną, a nawet ryż. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama