Rozgrzewająca zupa cebulowa. Oto receptura na francuski specjał
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na zupę cebulową
Do przygotowania pysznej zupy rodem z Francji potrzebujemy:
- 1,5 kg cebuli
- 200 g masła
- 125 ml białęgo wina
- 1,5 l bulionu warzywnego
- sól
- pieprz
- 1 bagietka
- 100 g sera gruyere
- świeży tymianek
- szczypiorek
Francuskie i wyborne - cebulowa poezja
Nasza wskazówka na obieranie cebuli bez łez to oczywiście schłodzenie warzywa przed krojeniem. To niezawodny i najlepszy sposób, który pozwoli nam przygotować cebulę bez płaczu i szczypiących oczu.
Na początku cebulę kroimy w cienkie plastry o maksymalnej grubości 4-5 mm. Przekładamy je do garnka. Dodajemy masło, sól i całość smażymy przez 95 minut. Gdy na dole garnka pojawi się osad, wówczas dodajemy odrobinę wody.
Gdy skończymy proces karmelizowania cebuli, to dodajemy białe wino i odparowujemy je. Dolewamy bulion, doprawiamy solą, tymiankiem oraz pieprzem. Całość gotujemy przez 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy grzanki. Bagietkę dzielimy na małe kromeczki i podsmażamy je na złocisty kolor na maśle.