Rumsztyk z duszoną cebulką rodem z PRL-u. Niezapomniany przepis
Do przeczytania w ok. 1 min.
Dawniej rumsztyk serwowany był niemal w każdej restauracji czy barze. Poza tym często jadano go w wielu domostwach. To rewelacyjny pomysł na pożywny i aromatyczny obiad, do którego warto wrócić. Kotlety z dodatkiem cebuli są bardzo soczyste i zachwycą nawet największego niejadka.
Rumsztyk z duszoną cebulą - jak go przygotować?
Składniki:
- 300 g mielonej łopatki wieprzowej
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- smalec do smażenia
- 3-4 duże cebule
- kilka łyżek zimnej wody
- pieprz, sól
Przygotowanie krok po kroku
Kroimy cebulę w półkrążki.
Mielone mięso umieszczamy w misce, dodajemy sól, 3-4 łyżki zimnej wody i pieprz. Masę solidnie mieszamy i formujemy z niej okrągłe kotlety. Układamy je patelni z rozgrzanym smalcem i smażymy po kilka minut z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Danie zdejmujemy z patelni i wrzucamy na ten sam tłuszcz posiekaną wcześniej cebulę - smażymy, aż się zeszkli. Na patelnię z cebulą kładziemy przyrządzone kotlety, podlewamy niewielką ilością wody, przykrywamy pokrywką, aby wszystkie składniki dobrze się poddusiły. Rumsztyki można podawać z warzywną surówką i tłuczonymi ziemniakami. Smacznego!