Canva.com
Ryba po kołobrzesku - wakacyjny hit na Twoim talerzu!
Do przeczytania w ok. 2 min.
W nadbałtyckich kurortach ryby są głównym daniem obiadowym. Można zamawiać różne rodzaje ryb przyrządzane na wiele sposobów. Najpopularniejszym sposobem przygotowywania ryb jest smażenie ich - w każdej miejscowości nad morzem znajduje się przynajmniej kilka smażalni, w których znajdziemy bogatą ofertę świeżych ryb.
Reklama
Jeszcze lepszym pomysłem jest przygotowywanie ryb w wersji pieczonej ponieważ ten sposób sprawia, że posiłki są zdrowsze, zawierają więcej minerałów i składników odżywczych, zyskują także zupełnie inny smak. Jeśli zaś uzupełnimy pieczoną rybę o dodatkowe składniki, będzie jeszcze bardziej pożywna i smaczniejsza. Pieczona ryba z jajkiem sadzonym i smażonymi pieczarkami to danie nie tylko przepyszne, ale również zdrowe i bardzo sycące. Można ją jeść nie tylko będąc w Kołobrzegu, z łatwością przygotujemy ją we własnej kuchni.
Składniki na rybę po kołobrzesku
- Do przyrządzenia ryby będą nam potrzebne: około kilogram filetów z dorsza, trzy ząbki czosnku, dwie łyżki oliwy, po łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku.
- Do przyrządzenia jajek sadzonych wykorzystamy dwa średnie jajka, dwie łyżeczki masła i odrobinę soli.
- Dodatkowo będzie nam potrzebne kilka średniej wielkości pieczarek - według własnych upodobań.
Przygotowanie ryby po kołobrzesku
- Kawałki dorsza opłukujemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy oliwą oraz przyprawami. Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wierzch również przykrywamy lekko papierem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez kwadrans. Po tym czasie zdejmujemy papier z wierzchu ryby i pieczemy jeszcze przez około piętnaście minut.
- Przygotowujemy jajka: w miseczce rozbijamy jajko, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła i wylewamy jajko. W ten sposób unikniemy rozlania się żółtka. Jajko smażymy na średnim ogniu przez trzy - maksymalnie cztery minuty, solimy, później przekładamy ostrożnie łopatką na upieczoną rybę. Podobnie postępujemy z drugim jajkiem.
- Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy przez chwilę na średnio rozgrzanej małej patelni. Układamy na upieczonej rybie i jajkach, podajemy. Smacznego!
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Eksperymentuj w kuchni: Ryba w panierce panko z ulubionymi dodatkami
Próbowałaś ryby w panierce panko? Ta japońska metoda panierowania ryb jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa i chrupiąca. Dowiedz się, jak przygotować rybę w panierce panko!
Dodaj te zioła do ryby. Zawsze będzie aromatyczna i soczysta
Jeśli chcesz przygotować rybę, która rozpływa się w ustach i ma wyjątkowy aromat, zioła są kluczowym składnikiem Twojego sukcesu. Oto lista ziół, które doskonale komponują się z różnymi rodzajami ryb, nadając im niezapomniany smak i soczystość.
Solisz rybę na kilka godzin przed pieczeniem? To gigantyczny błąd
Soczysta i doskonale przyrządzona ryba to prawdziwa uczta dla podniebienia. Jednak osiągnięcie tego celu może wymagać pewnych sztuczek i technik kulinarnej magii. Jednym z najważniejszych aspektów w przyrządzaniu ryb jest zachowanie ich naturalnej wilgotności i soczystości. Okazuje się, że poprawne solenie ryby ma ogromne znaczenie w tym kontekście.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl