Ryba z grilla — jak ją zrobić krok po kroku?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie ryby wybierać do grillowania?
Najlepsze będą świeże, niemrożone ryby. Dlaczego? Ryba po zamrożeniu, a potem rozmrożeniu i poddaniu obróbce cieplnej może się rozpadać.
Koniecznie muszą to być też filety lub takie gatunki ryb, z których wystarczy wyjąć kręgosłup, żeby pozbyć się ości. Nie sprawdzą się: miętusy, okonie, leszcze, szczupaki i karpie.
Czy wszystkie ryby grilluje się w ten sam sposób?
Filety, które mogą się rozpadać najlepiej zawinąć w folię aluminiową (która dodatkowo pozwoli utrzymać marynatę w ryzach). Inaczej jest w przypadku dużych ryb. Można je traktować po prostu jak steki.
Składniki potrzebne do przygotowania ryby z grilla
Zamiast pstrąga można spokojnie użyć innych ryb, składniki i postępowanie będą wtedy podobne.
- 1 pstrąg
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki posiekanej pietruszki
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 0,5 cytryny
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Jak dokładnie przyrządzić rybę z grilla?
Na samym początku trzeba wypatroszyć pstrąga. Następnym krokiem, jest jego wyfiletowanie. Jak to zrobić? Trzeba naciąć rybę za głową a później wzdłuż kręgosłupa. Korzystając z linii kręgosłupa, należy odciąć górny płat fileta, a następnie dolny. Musi zostać sam kręgosłup z głową.
Kolejna rzecz to przygotowanie marynaty. Oliwę wymieszać z posiekaną pietruszką, koperkiem, solą, pieprzem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i sok z cytryny.
Powstałą marynatą wysmarować filety pstrąga ze wszystkich stron, następnie trzeba go owinąć w folię aluminiową i umieścić w lodówce na kilka godzin.
Tak przygotowaną rybę należy grillować w folii przez około 15 minut z każdej strony.
Z czym podać grillowaną rybę?
Przepyszna będzie w połączeniu z sałatką ziemniaczaną lub pieczonymi warzywami. Dobrze sprawdzi się też podana z grillowaną kukurydzą czy pieczarkami. Oc
zywiście można też podać ją po prostu ze świeżym pieczywem.Koniecznie trzeba pamiętać o cytrynie, którą będzie można skrapiać rybę.