Ryż na mleku z jabłkami w naczyniu do zapiekania
canva.com

Ryż na mleku z jabłkami: Prosty przepis dla każdego!

Ryż na mleku to pyszna i sycąca potrawa, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie, deser lub lekki posiłek. Połączenie delikatnego ryżu, kremowego mleka i słodkich jabłek tworzy harmonijną kompozycję smakową. W tym artykule przedstawiamy przepis na ryż na mleku z jabłkami, a także udzielamy porad dotyczących jego przygotowania i podawania.
Reklama

Przepis na ryż na mleku z jabłkami

Składniki:

  • Ryż jaśminowy - 200 g
  • Mleko - 150 ml
  • Żółtka jaj - 2 szt.
  • Cukier - 2 łyżki
  • Jabłko - 2 szt.
  • Miód - 3 łyżki
  • Cytryna - 1 szt.
  • Cynamon - 1 szczypta
  • Masło - 1 łyżka
  • Kasza manna - 1 łyżka
  • Banan - 1 szt.
  • Płatki owsiane - 2 łyżki
Gotujący się ryż w garnku
canva.com

Krok 1: Gotujemy i studzimy ryż

Ryż gotujemy na mleku. Mleko, które zostało w garnku po ugotowaniu ryżu, przelewamy do miseczki.

Reklama

Ryż studzimy.

Krok 2: Podgrzewamy ryż

Wystudzony ryż podgrzewamy w garnku i dodajemy do niego niewielką ilość pozostawionego mleka, tak aby ryż był nim delikatnie oblepiony.

Krok 3: Ucieramy żółtka z cukrem

Do miseczki wbijamy żółtka, wsypujemy cukier i ucieramy na jasny krem, aby cukier się rozpuścił. Dolewamy odrobinę mleka, które zostało po gotowaniu ryżu, i mieszamy. Garnek z podgrzanym ryżem zdejmujemy z palnika i powoli dolewamy do niego żółtka z cukrem, delikatnie mieszając. Odstawiamy.

Żóltka ucierane z cukrem w miseczce
canva.com

Krok 4: Smażymy jabłka

Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy na nią miód, dodajemy skórkę z cytryny. Czekamy, aż miód zacznie się delikatnie karmelizować. Dodajemy starte jabłka. Chwilę smażymy, a następnie doprawiamy je cynamonem i sokiem z połowy cytryny. Mieszamy.

Krok 5: Smarujemy naczynie do zapiekania

Naczynie do zapiekania smarujemy odrobiną masła i obsypujemy kaszą manną tak, aby pokryła całą powierzchnię naczynia. Banana kroimy w plastry.

Krok 6: Łączymy wszystkie warstwy i pieczemy

Na dnie naczynia żaroodpornego układamy ½ porcji ryżu. Na nim plastry bananów, a następnie uprażone jabłka – całość delikatnie dociskamy łyżką.

Reklama

Ponownie układamy plastry bananów, a na nich kolejną warstwę ryżu. Na wierzch sypiemy płatki owsiane i delikatnie wygładzamy łyżką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140-150°C na ok. 30 minut.

Ryż na mleku z jabłkami w naczyniu do zapiekania
canva.com

Jak podawać ryż na mleku z jabłkami?

Ryż na mleku z jabłkami możemy podawać na ciepło lub na zimno, w zależności od preferencji. Możemy udekorować go plasterkami jabłek, posypać cynamonem lub polać miodem. Możemy również dodać do niego ulubione owoce, orzechy lub płatki kokosowe.

Reklama

Smacznego!

Ryż na mleku: Kulinarne czarowanie z nutą słodkiego jabłka

Ryż na mleku z jabłkami to pyszna i sycąca potrawa, która doskonale sprawdzi się jako śniadanie, deser lub lekki posiłek. Przygotowanie tego dania jest proste, a efekt końcowy zachwyci każdego miłośnika kulinariów. Wypróbuj nasz przepis na ryż na mleku z jabłkami i delektuj się wyjątkowym smakiem i aromatem!

Reklama
Autor - Magda Czarnota
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.czarnota@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama