Ryżowa zapiekanka na słodko - pomysł na ekspresowy obiad w 40 minut
Do przeczytania w ok. 2 min.
Baza dla tego dania jest podobna co dla zwykłego gotowego ryżu z jabłkami, ale jednak zmienia się sposób obróbki termicznej, który robi ogromną różnicę i przenosi smakowitość tego dania na wyższy poziom.
Jaki ryż wybrać na zapiekankę?
Na cztery solidne porcje należy użyć 100 gramów ryżu. Najlepiej wybrać ten bez woreczka lub ewentualnie wysypać go z woreczka i przepłukać na sitku z drobnymi oczkami pod bieżącą chłodną wodą, a potem ugotować na wodzie, napoju roślinnym lub mleku według instrukcji podanych n opakowaniu. Ryż powinien zostać odłożony na bok, gdzie będzie się studzić, a w tym czasie należy zająć się jabłkiem, które powinno się umyć, osuszyć, obrać ze skórki i oczyścić z gniazda nasiennego, a następnie pokroić w bardzo cienkie plasterki.
Jak zrobić ryżową zapiekankę?
Tak naprawdę składniki potrzebne do wykonania ryżu zapiekanego z jabłkami są już prawie gotowe, bo do ryżu i jabłka trzeba dodać już tylko solidną garść rodzynek, łyżkę zwykłego białego cukru, odrobinę masła i dużą ilość cynamonu. Naczynie żaroodporne przeznaczone do zapiekania wysmarować tłuszczem i następnie ułożyć na nim warstwowo ryż oraz jabłka. Ryż powinien trafić na dno, potem należy umieścić plastry jabłka, a całość wykończyć drugą połową ryżu. Całość posypać obficie rodzynkami oraz cynamonem i ewentualnie cukrem, który można też dodać od razu do ryżu, aby był on nieco słodszy i odrobinę smaczniejszy.
Jak upiec ryżowe danie na słodko?
Danie jest gotowe, więc najwyższa pora nagrzać piekarnik do temperatury 170 stopni C, a gdy będzie już gorący, umieścić w nim formę z pyszną potrawką. Pieczenie powinno trwać około czterdzieści minut. Gotowy ryż zapiekany z jabłkami bardzo dobrze smakuje z dodatkiem chłodnego jogurtu, odrobiną serka waniliowego, a także listkami świeżej mięty.