Sałatka ziemniaczana
Canva.com

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej [PRZEPIS]

Sałatka z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej to doskonały pomysł na kolorową, smaczną i zdrową potrawę. Może stanowić samodzielny posiłek lub stać się dodatkiem do ryb i mięs. Jak ją przygotować? Poniżej znajduje się przepis na 4 porcje.
Reklama

Składniki:

  • 500g świeżej fasoli szparagowej (żółtej lub zielonej)
  • 500g młodych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • Pół szklanki siekanego koperku
  • Pół łyżeczki soli
  • Świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki i fasolkę ugotuj w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie.
  2. Cebulę obierz i drobno posiekaj. W miseczce wymieszaj ją z oliwą, octem winnym, posiekanym koperkiem, solą i pieprzem.
  3. Ziemniaki odsącz, przełóż do miski i jeszcze ciepłe polej przygotowanym sosem z cebulą.
  4. Po przestygnięciu warzyw dodaj do ziemniaczków fasolkę i wszystko dokładnie wymieszaj.
  5. Jajko ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
  6. Sałatkę rozłóż na talerze i każdą porcję udekoruj ćwiartkami jajek. Tak przygotowana sałatka dostarcza organizmowi sporo składników odżywczych i świetnie sprawdza się w letnie dni.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama