orzechy brazylijskie i sałatka w białej misce
canva.com

Sałatka z orzechami brazylijskimi na dwa sposoby

Sałatka z orzechami brazylijskimi to świetna propozycja zarówno na śniadanie, podwieczorek, jak i kolację! Jedną z kluczowych cech sałatek jest to, że możesz je dowolnie modyfikować wedle własnych upodobań kulinarnych. Wystarczy tylko poznać kilka podstaw w kontekście łączenia ze sobą poszczególnych składników. Jeśli jednak brakuje Ci pomysłów, to skorzystaj z naszych sprawdzonych propozycji!
Reklama

Sałatka z prażonymi orzechami brazylijskimi na ciepło

Lista składników na 2 porcje:

  • 150 g orzechów brazylijskich
  • 5 dużych ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • gałązka świeżego rozmarynu (możesz zastąpić suszonym)
  • przyprawy: sól, pieprz
  • tarty ser grana padano

Sycąca sałatka z orzechami – przygotowanie

Po skompletowaniu wszystkich składników czas przejść do procesu przygotowania.

  1. Orzechy brazylijskie upraż na suchej patelni. Pamiętaj, aby były tylko lekko przyrumienione. Przypalenie ich sprawi, że będą miały gorzkawy posmak
  2. Ziemniaki w mundurkach pokrój w grubszą kostkę i dokładnie wypłucz. To samo zrób z marchewką – także nie musisz jej obierać
  3. Osusz warzywa przy użyciu ręcznika papierowego i wrzuć do dużej miski
  4. Zalej trzema łyżkami oliwy, dodaj 4 szczypty rozmarynu oraz rozgniecione ząbki czosnku. Wszystko dokładnie wymieszaj
  5. Zamarynowane warzywa przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na ok. 10-15 minut – w zależności od grubości kawałków warzyw
  6. Gdy warzywa złapią złocistego koloru wyjmij je z pieca i odstaw na chwilę do przestygnięcia
  7. Następnie przełóż do większej miski, dopraw do smaku i dodaj uprażone orzechy
Reklama

Po wyłożeniu na talerz przyprósz delikatną warstwą grana padano. Podawaj z dwoma ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

orzechy brazylijskie w białej miseczce na drewnianym blacie
canva.com

Sałatka z orzechami brazylijskimi, szynką parmeńską na bazie rukoli

Lista składników:
  • 150 g orzechów brazylijskich
  • 10 plastrów oryginalnej szynki parmeńskiej
  • 1 opakowanie rukoli
  • połowa pomarańczowego lub zielonego melona
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka suszonych pomidorów

Szybka sałatka z orzechami krok po kroku

W przypadku czas przygotowania jest nieco szybszy i nie wymaga użycia piekarnika.

  1. Orzechy brazylijskie upraż na suchej patelni
  2. Do dużej miski przełóż umytą i osuszoną rukolę
  3. Szynkę porwij na mniejsze kawałki i dodaj do rukoli
  4. Melona oraz suszone pomidory pokrój w kostkę i również dorzuć do miski
  5. Na koniec dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i wszystko dokładnie wymieszaj

Podawaj z grillowaną bagietką. Smacznego!

Reklama
Autor - Marcin Raczyński
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.raczynski@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama