Sernik na zimno z musem truskawkowym udekorowany truskawkami.
Canva

Sernik na zimno z soczystym musem truskawkowym. Musisz spróbować!

Zniewalający smak, który pokochasz. Delikatna i lekka biała masa tworzy cudowną kompozycję w połączeniu z orzeźwiającym truskawkowym musem. Ten sernik na zimno idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole. Przepis jest bardzo prosty i z łatwością przygotujesz go samodzielnie w domu. Koniecznie sprawdź jak go przygotować!
Reklama

Sernik na zimno z musem truskawkowym — idealne ciasto na Wielkanoc

Ten sernik robi się bardzo łatwo, a co najważniejsze — nie wymaga pieczenia. Świetnie sprawdzi się na wielkanocnym stole, zamiast tradycyjnego mazurka czy babki. Jego atutem jest nie tylko smak, ale i piękny, wyjątkowo apetyczny wygląd.

Mały kawałek sernika na zimno z musem truskawkowym.
Canva

Składniki potrzebne do wykonania sernika na zimno

Do wykonania spodu sprawdzą się zarówno herbatniki, jak i biszkopty.

Mus truskawkowy można zrobić tak samo ze świeżych owoców, jak i z mrożonych. Oczywiście, trzeba je później połączyć z galaretką.

Reklama
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 0,5 szklanki mleka
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1 szklanka śmietanki 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 saszetka cukru waniliowego
  • biszkopty
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
Kawałek sernik na zimno z musem truskawkowym.
Canva

Jak krok po kroku wykonać sernik na zimno z musem truskawkowym

Na sam początek trzeba przygotować spód ciasta. Blachę, w której będzie się przygotowywać ciasto, należy wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie trzeba poukładać na niej herbatniki.

Reklama

Teraz można zająć się przyrządzeniem masy sernika. Śmietanę ubić. Ser wyjąć z wiaderka do miski, połączyć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Zmiksować dokładnie. Połączyć wszystko ze śmietaną i znowu zmiksować.

Mleko zagotować w garnuszku, wyłączyć gaz. Dodać żelatynę — w trakcie jej wsypywania cały czas mieszać trzepaczką. Poczekać aż powstała masa lekko przestygnie.

Mleko z żelatyną połączyć z serem i zmiksować wszystko. Gotową masę sernikową wylać na blachę wyłożoną herbatnikami i odstawić do ostygnięcia do lodówki.

Kolej na mus truskawkowy. Najpierw należy przygotować i ostudzić galaretkę, potem trzeba zmiksować truskawki. Owoce powinno połączyć się z płynną galaretką. Kiedy mus zacznie tężeć — wylać go na sernik i odstawić całość do lodówki.

Można zajadać. Smacznego!

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama