Skórka z pomelo – czy warto po nią sięgnąć?
Do przeczytania w ok. 1 min.
Pomelo to owoc cytrusowy, który pochodzi z Azji Południowej i Południowo-Wschodniej i pod wieloma względami jest podobny do grejpfruta. Czym różnią się te owoce? Pomelo jest większe, ma też nieco słodszy smak niż grejpfrut.
A co z wartością odżywczą?
Wiadomo, że owoc ten jest doskonałym źródłem witaminy C oraz potasu, nie brak w nim też miedzi oraz silnych przeciwutleniaczy. Dzięki temu zdrowa dieta z takim owocem jako częstym dodatkiem pomaga w walce ze stresem oksydacyjnym i zmniejsza ryzyko rozwoju stanów zapalnych. Owoc ten zawiera również sporo błonnika, dzięki czemu może stać się rewelacyjnym wsparciem dla przewodu pokarmowego. Wysuszona skóra z pomelo jest z kolei rewelacyjną przekąską dla tych, którzy mają tendencje do podjadania, lecz starają się utrzymać zgrabną sylwetkę.
Skórka z pomelo pomaga ponadto w walce ze zbyt wysokim stężeniem cholesterolu, może też zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób krążenia. Skórka z tego owocu ma też doskonały wpływ na naturalną odporność organizmu, a osoby często sięgające po taki przysmak mają większe szanse na uniknięcie problemów związanych z tworzeniem się kamieni nerkowych.