Canva.com
Skrzydełka z grilla w marynacie jogurtowej. Czas na letnie grillowanie!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Skrzydełka z grilla w marynacie jogurtowej ujmują aromatem i wyglądem. Są proste w przygotowaniu i mogą okazać się wielkim hitem podczas letniego grillowania. Jak je przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 16 skrzydełek.
Reklama
Składniki:
- 16 skrzydełek z kurczaka
- 1 duży jogurt naturalny
- 6 łyżek przecieru pomidorowego
- 1 łyżka ostrej musztardy
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
- Skrzydełka dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Odetnij lotki, a jeśli mają jeszcze częściowo piórka, wyjmij je za pomocą pęsety.
- W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę, przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynata musi mieć całkiem jednolitą konsystencję.
- Umieść skrzydełka w misce, zalej ja marynatą i za pomocą rąk dokładnie wymieszaj, aby marynata obtoczyła mięso z każdej strony. Miskę przykryj i odłóż do lodówki na co najmniej cztery godziny. Najlepiej będą smakowały po kilkunastu godzinach marynowania.
- Grillu skrzydełka na mocno rozgrzanym grillu przez jakieś trzydzieści pięć minut, co jakiś czas je obracając. Świetnie komponują się z ziemniakami i sałatkami.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Smak grillowanych potraw przez cały rok dzięki patelni grillowej
Patelnia grillowa to niezastąpiony sprzęt dla miłośników grillowania. Dzięki niej możemy przygotować różnorodne potrawy na grillu w prosty i wygodny sposób. Czy wiesz, że patelnia grillowa posiada wiele zalet i ciekawostek? Przekonaj się, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni!
Grillowany indyk smakuje najlepiej z... salsą z truskawek. Oto przepis
Indyk z grilla z salsą truskawkową to zaskakująca propozycja dla miłośników grilla i niezwykłych połączeń smakowych. Jest łatwy w przygotowaniu i znakomicie smakuje. Jak go przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 2 porcje.
Kiełbasa z grilla jest sucha i fatalnie się kroi? Pewnie tego zabrakło
Sezon grillowy to czas, gdy na rusztach królują różnorodne mięsa, a wśród nich nieodzowna kiełbasa. Jednym z ciekawych aspektów przygotowywania kiełbasy na grillu jest nacinanie jej przed umieszczeniem na ruszcie. Dlaczego to tak ważne? Czy nacinanie kiełbasy ma jakiś wpływ na jej smak i przygotowanie?
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl