Skrzydełka z grilla na desce
Canva.com

Skrzydełka z grilla w marynacie jogurtowej. Czas na letnie grillowanie!

Skrzydełka z grilla w marynacie jogurtowej ujmują aromatem i wyglądem. Są proste w przygotowaniu i mogą okazać się wielkim hitem podczas letniego grillowania. Jak je przyrządzić? Poniżej znajduje się przepis na 16 skrzydełek.
Reklama

Składniki:

  • 16 skrzydełek z kurczaka
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 6 łyżek przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

  1. Skrzydełka dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Odetnij lotki, a jeśli mają jeszcze częściowo piórka, wyjmij je za pomocą pęsety.
  2. W miseczce wymieszaj jogurt naturalny, musztardę, przecier pomidorowy, wszystkie przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Marynata musi mieć całkiem jednolitą konsystencję.
  3. Umieść skrzydełka w misce, zalej ja marynatą i za pomocą rąk dokładnie wymieszaj, aby marynata obtoczyła mięso z każdej strony. Miskę przykryj i odłóż do lodówki na co najmniej cztery godziny. Najlepiej będą smakowały po kilkunastu godzinach marynowania.
  4. Grillu skrzydełka na mocno rozgrzanym grillu przez jakieś trzydzieści pięć minut, co jakiś czas je obracając. Świetnie komponują się z ziemniakami i sałatkami.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama