Reklama

poziom cukru

2/3
Jak obniżyć poziom cukru we krwi?
pl.freepik.com
Jeżeli zbadałaś poziom cukru we krwi tylko jednorazowo i był podwyższony nie przejmuj się na zapas bo to wcale nie musi znaczyć, że jesteś chora. Każdy wynik jednak należy skonsultować z diabetologiem, który może zlecić kolejne, bardziej dokładne badania. Najlepiej wyeliminować z diety słodycze i słone przekąski. Pozbyć się z diety majonezu i przestać jeść smażone potrawy.
Reklama

Każdego roku drastycznie rośnie spożycie cukru w społeczeństwie. Pomimo, że badania naukowe jasno mówią, że nadmiar cukru w diecie jest szkodliwy dla zdrowia i życia, nadal chętnie sięgamy po słodkie napoje i batoniki. Warto zauważyć, że nadużywanie cukru prowadzi do wystąpienia wielu szkodliwych chorób, uzależnia, zaburza funkcjonowanie narządów wewnętrznych i zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów.

Reklama
Zobacz kolejne zdjęcie: poziom cukru - galeria zdjęć
Autor galerii: Olga Szarycka,
03 grudnia 2019
Czytaj więcej
Biały i brązowy cukier w miseczkach
Jednym z tematów, który często budzi kontrowersje w świecie kulinarnym, jest pytanie, czy brązowy cukier jest lepszy od białego. Wielu ludzi uważa, że brązowy cukier jest zdrowszy i bardziej naturalny, ale czy to rzeczywiście prawda? Przyjrzyjmy się bliżej tej kwestii.
węglowodany proste
Węglowodany są jednym z głównych składników naszej diety. Są one źródłem energii dla organizmu i pełnią wiele istotnych funkcji. Węglowodany można podzielić na dwa główne rodzaje: węglowodany proste i węglowodany złożone. W tym artykule skupimy się na węglowodanach prostych i omówimy, czym są, jakie są ich właściwości oraz jaką rolę odgrywają w naszej diecie.
Brokuł trzymany w jednej ręce, w drugiej pączek z różowym lukrem
Wprowadzenie ograniczeń w spożywaniu cukru jest kluczowe dla utrzymania zdrowej diety. Nadmiar cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca, choroby serca i wiele innych. W tym artykule podpowiemy Ci kilka skutecznych sposobów, jak ograniczyć cukier w diecie, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych przysmaków.
Cukier na łyżce, obok leżą kostki cukru.
Cukier jest powszechnie stosowany w wielu naszych ulubionych potrawach i napojach. Jednak nadmierna konsumpcja cukru może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych, takich jak otyłość, cukrzyca i choroby serca. Dlatego coraz więcej osób poszukuje zdrowych zamienników cukru, które mogą zastąpić tradycyjny biały cukier. Pokażemy Ci różne opcje zdrowych zamienników cukru, które mogą pomóc Ci utrzymać zdrową dietę i ograniczyć spożycie cukru.