Słodkie i puszyste pączki pieczone z powidłami. Receptura babci Gosi
Do przeczytania w ok. 1 min.
Słodkie pączki - składniki
Do przygotowania tych pączków potrzebne nam będą następujące składniki: 505 g mąki tortowej, 50 g świeżych drożdży, 2 duże jajka, 105 g masła, 105 g cukru, 4 żółtka, 255 ml letniego mleka 3,2%, 1 i ½ szklanki powideł śliwkowych; ponadto – cukier puder do oprószenia.
Jak zrobić pyszne pączki?
Przygotowanie – mleko wymieszajmy z 1 łyżeczką cukru, świeżymi drożdżami i 3 łyżkami mąki tortowej. Przykryjmy ściereczką i odstawmy na 10-12 minut. Masło stopmy, przestudźmy. Żółtka, 1 jajko i resztę cukru ubijmy w kąpieli wodnej na puszystą masę. Zdejmijmy i dalej ubijając, ostudźmy.
Znów resztę mąki wsypmy do miski. Dodajmy zaczyn i utarte żółtka. Wyrabiajmy przez 8-10 minut, stopniowo wylewając masło. Miskę z ciastem przykryjmy ściereczką, odstawmy na godzinę.
Następnie ciasto rozwałkujmy na grubość 1 cm. Szklanką wytnijmy kółka. Na każdym kładźmy łyżeczkę powideł. Zlepmy, formując kulki. Ułóżmy na blasze wyłożonej pergaminem. Przykryjmy.
Odłóżmy na pół godziny. Ostatnie jajko roztrzepmy widelcem, posmarujmy pączki. Wstawmy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza i pieczmy 16-21 minut. Oprószmy cukrem pudrem.