Smażysz tak jajka? Nie popełniaj tych błędów, a będą idealne
Do przeczytania w ok. 2 min.
Idealne jajko sadzone to coś, co zdecydowanie warto nauczyć się przyrządzać, gdyż jest to podstawa niemalże każdej kuchni.
Nie wbijaj jajek na zimny olej
Często jest tak, że już przy smażeniu białko zaczyna rozlewać się na patelni i koniec końców zaczyna pokrywać niemalże całą jej powierzchnię, przez co po wyłożeniu go na talerz okazuje się za cienkie, a co również uniemożliwia smażenie dwóch jajek na jednej patelni jednocześnie. Przyczyna tego problemu tkwi w nieodpowiednio nagrzanej patelni. Dopóki olej nie zostanie na niej porządnie rozgrzany, absolutnie nie wolno wbijać na nią jajka, no chyba, że lub się takie jajeczne papki, przypominające bardziej nietypową w formie jajecznicę.
Zbyt gorący olej
Problem może być też zupełnie odwrotny. W przypadku smażenia jajek sadzonych na zbyt mocno nagrzanej patelni, na której tłuszcz będzie dosłownie skwierczeć albo jeszcze przed wylaniem jajek zacznie robić się brązowy, brzegi białek będą się nadmiernie przypiekać i zrobią się albo równie brązowe, albo nawet czarne. Średnia temperatura smażenia jest więc optymalna. Wyjątkiem jest sytuacja, w której rzeczywiście chce się uzyskać ten nietypowy efekt, czyli zamierza się usmażyć jajko sadzone w taki sposób, by na brzegach było ono wyraźnie bardziej przypieczone niżeli w środku.
Jak wbijać jajka na patelnię?
Ostatni problem wynika z niemożności zachowania idealnej formy jajka, a zwłaszcza utrzymania okrągłego kształtu jego żółtka.
Jeżeli jajko jest wylewane bezpośrednio na patelnię, rzeczywiście może zdarzyć się tak, że przez przypadek nieudolnie umieści się je na powierzchni naczynia. Aby tego uniknąć, wystarczy w pierwszej kolejności wbić je do szklanki, a dopiero potem przelać na patelnię. Jajka sadzone mogą być też smażone w specjalnych foremkach, które umieszcza się bezpośrednio na patelni, aby nadać jajkom idealny wybrany kształt (zwykle jest to koło).