Specjał z Prowansji: wyborne ratatouille na Walentynkowy obiad
Do przeczytania w ok. 2 min.
Najprościej można określić ratatouille jako odmianę wegetariańskiego gulaszu. Często mówi się też, że to danie letnie, gdyż przygotowywane jest ze świeżych warzyw, a całość tworzy barwną, wielokolorową kompozycję. Dzięki temu wszyscy zjadają ratatouille z prawdziwym smakiem.
W naszym gulaszu pierwsze skrzypce grają bakłażany oraz cukinie. Do przyrządzenia tego dania wykorzystamy także pomidory: zarówno świeże, jak i krojone z puszki, a także cebulę i czosnek. Nie zapominamy oczywiście o oliwie, która nad Morzem Śródziemnym jest niezwykle popularna oraz ziołach prowansalskich, które nadadzą naszej potrawie wyjątkowy smak.
Składniki na francuskie ratatouille
Do przyrządzenia sześciu porcji dania będą nam potrzebne: po trzy małe bakłażany, cukinie i ziemniaki, sześć pomidorów, puszka krojonych pomidorów, duża cebula, trzy ząbki czosnku, cztery łyżki oliwy, sól, pieprz oraz zioła prowansalskie.
Przepis na francuski gulasz
- Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Mieszamy z pomidorami z puszki, miksujemy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz mieszanką ziół prowansalskich.
- Bakłażany, cukinie, ziemniaki i pomidory myjemy, a następnie kroimy w cienkie plasterki. Połowę przygotowanego sosu wylewamy na spód naczynia żaroodpornego. Na sosie układamy naprzemiennie plasterki cukinii, pomidorów, ziemniaków i bakłażanów. Posypujemy je solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Polewamy pozostałą częścią sosu i skrapiamy oliwą. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez pół godziny do czterdziestu minut w temperaturze 200 stopni C. Smacznego!