Sylwestrowe menu nie musi być nudne. Jak zrobić carpaccio z buraków?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Głównym elementem tej imprezowej potrawy są oczywiście buraki.
Dwa z nich dokładnie umyj, a następnie owiń folią aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz), umieść na blaszce do pieczenia lub wsadź do jakiejś formy i piecz przez całą godzinę w temperaturze 190 stopni C. Po tym czasie skórka powinna dosłownie sama schodzić z buraczków, więc wystarczy, że lekko ją pociągniesz, a bez trudu zdołasz ją w pełni usunąć. Warzywa ostaw na bok do ostygnięcia, a następnie, gdy będą już w miarę zimne, pokrój na cienkie plastry, używając do tego celu jakiegoś ostrego noża, który poradzi sobie z pokrojeniem buraków bez ich rwania i niszczenia.
Jak ułożyć carpaccio z buraków?
Buraczane plasterki możesz od razu umieszczać na jakimś większym talerzu lub bezpośrednio w salaterce, robiąc to tak, aby ich kawałki delikatnie na siebie zachodziły. Następnie przejdź do przygotowania kolejnych dodatków do carpaccio z buraka. W średniej wielkości kawałki pokrój dobrej jakości ser feta (mniej więcej jedną kostkę) i połóż serowe kawałki bezpośrednio na burakach, a następnie posyp je sporą garścią uprażonych wcześniej orzechów włoskich (najlepiej w łupinkach). Aby warzywna sałatka nabrała więcej smaku i aromatu, możesz polać ją mieszanką dobrej oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
Przyprawy też jak najbardziej są wskazane. Carpaccio smakuje wyśmienicie z dodatkiem cytrynowej soli oraz świeżo mielonego pieprzu.
Przekąski na sylwestra naprawdę nie muszą być banalne, by dało się je łatwo i szybko wykonać. Carpaccio jest przykładem eleganckiej i wytwornej sałatki, z którą każdy jest w stanie sobie poradzić i którą każdy jest w stanie wykonać w przeciągu dosłownie paru minut.