Anielska szarlotka siostry Anieli, posypana cukrem pudrem, podana na porcelanowym talerzyku
Pixabay.com

Zdradzamy tajniki klasztornej kuchni. Pieczemy anielską szarlotkę siostry Anieli

Tradycyjna szarlotka siostry Anieli jest tak pyszna, że znika z blachy w 5 minut. Trzeba się spieszyć, aby skosztować tego klasztornego specjału, albo upiec kolejną porcję! Wypróbuj oryginalny przepis na anielską szarlotkę i rozkoszuj się niebiańskim smakiem tego ciasta!
Reklama

Składniki na anielską szarlotkę siostry Anieli

Ciasto półkruche na szarlotkę

  • 400 g mąki pszennej

  • 150 g miękkiego masła

  • 1 jajko

  • 2 żółtka

  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

  • 150 g cukru pudru 

  • 1 łyżeczka proszeku do pieczenia

Duszenie jabłek do szarlotki - jabłka w głębokiej patelni z dodatkiem kory cynamonu
Canva.com

Jabłka do anielskiej szarlotki

  • 1½ kg jabłek szara reneta lub antonówka

  • 4 łyżki drobnego cukru

  • 3 łyżki tartej bułki

  • 1 łyżeczka cynamonu

Jak upiec anielską szarlotkę z przepisu siostry Anieli?

  1. Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie szatkujemy je na cienkie plasterki za pomocą tarki lub mandoliny.

  2. Jabłka umieszczamy w rondlu lub głębokiej patelni i dusimy, aby zmiękły. W trakcie duszenia dodajemy cukier i cynamon. Zostawiamy do wystudzenia.

  3. Do chłodnych jabłek dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Dzięki temu jabłka nie puszczą zbyt dużo soku w trakcie pieczenia i ciasto będzie kruche.

  4. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, wbijamy jajko, dodajemy żółtka i śmietanę oraz dodajemy miękkie masło. 

  5. Zarabiamy gładkie ciasto rękoma lub mikserem z hakiem. Ciasto nie wymaga chłodzenia.  

  6. Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy w prostokąt, który wymiarami odpowiada wielkości blachy na szarlotkę.

  7. Prostokątną blachę smarujemy masłem i na spodzie układamy pierwszy płat ciasta. Dziurkujemy go widelcem. Na ciasto wykładamy uduszone jabłka z bułką tartą i wszystko przykrywamy drugim płatem ciasta. Górne ciasto również dziurkujemy.

  8. Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut.

Anielską szarlotkę siostry Anieli posypujemy cukrem pudrem. Jest tak pyszna, że znika z blachy w 5 minut. Trzeba się spieszyć, aby skosztować tego klasztornego specjału!

Reklama
Źródło: facebook.com/klasztornesmaki
Autor - Miranda Ekiert
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
m.ekiert@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama