Zdradzamy tajniki klasztornej kuchni. Pieczemy anielską szarlotkę siostry Anieli
Do przeczytania w ok. 2 min.
Składniki na anielską szarlotkę siostry Anieli
Ciasto półkruche na szarlotkę
400 g mąki pszennej
150 g miękkiego masła
1 jajko
2 żółtka
1 łyżka kwaśnej śmietany 18%
150 g cukru pudru
1 łyżeczka proszeku do pieczenia
Jabłka do anielskiej szarlotki
1½ kg jabłek szara reneta lub antonówka
4 łyżki drobnego cukru
3 łyżki tartej bułki
1 łyżeczka cynamonu
Jak upiec anielską szarlotkę z przepisu siostry Anieli?
Jabłka myjemy, osuszamy i obieramy. Następnie szatkujemy je na cienkie plasterki za pomocą tarki lub mandoliny.
Jabłka umieszczamy w rondlu lub głębokiej patelni i dusimy, aby zmiękły. W trakcie duszenia dodajemy cukier i cynamon. Zostawiamy do wystudzenia.
Do chłodnych jabłek dodajemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Dzięki temu jabłka nie puszczą zbyt dużo soku w trakcie pieczenia i ciasto będzie kruche.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w dużej misce. Wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, wbijamy jajko, dodajemy żółtka i śmietanę oraz dodajemy miękkie masło.
Zarabiamy gładkie ciasto rękoma lub mikserem z hakiem. Ciasto nie wymaga chłodzenia.
Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy w prostokąt, który wymiarami odpowiada wielkości blachy na szarlotkę.
Prostokątną blachę smarujemy masłem i na spodzie układamy pierwszy płat ciasta. Dziurkujemy go widelcem. Na ciasto wykładamy uduszone jabłka z bułką tartą i wszystko przykrywamy drugim płatem ciasta. Górne ciasto również dziurkujemy.
Szarlotkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy 45 minut.
Anielską szarlotkę siostry Anieli posypujemy cukrem pudrem. Jest tak pyszna, że znika z blachy w 5 minut. Trzeba się spieszyć, aby skosztować tego klasztornego specjału!