Szykujesz się na Tłusty Czwartek? Sprawdź, czy pączki są zdrowe
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jakie są ich wartości odżywcze i jak będą oddziaływać one na organizm?
Pączki są mącznymi kulistymi kawałkami, tworzonymi z mąki pszennej smażonej na głębokim tłuszczu. To przetworzone łakocie, które choć pyszne, to jednak nisko odżywcze, bo niewiele jest w nich dobrych wartości odżywczych. Problematyczny bywa już sam olej wykorzystywany do ich smażenia. W wielu punktach nie dba się o to, by na bieżąco go wymieniać, dlatego niejedne sklepowe pączki są smażone na starym tłuszczu, który momentalnie staje się źródłem szkodliwych tłuszczy trans i nasyconych kwasów tłuszczowych.
Czy pączki są zdrowe?
Niestety ale akurat tego nie można o nich powiedzieć. W sytuacji, w której ktoś jadłby je codziennie i do tego zdecydowałby się je pochłaniać w większych ilościach, na pewno nie miałby on idealnych wyników badań, a wręcz ryzykowałby miażdżycą, cukrzycą, nadciśnieniem i otyłością.
Mąka pszenna w połączeniu z utwardzonym tłuszczem roślinnym i czystym cukrem tworzy istną bombę kaloryczną, która na pewno nie powinna stanowić stałego elementu racjonalnej diety. Nikt nie mówi jednak o tym, by takie pączki jeść codziennie.
Skoro pączki wartości odżywcze są znikome, należy traktować te łakocie jak produkty "rekreacyjne", które je się od czasu do czasu, czyli np. raz w miesiącu, gdy już ewidentnie ma się na nie ochotę. W sam tłusty czwartek jak najbardziej można sobie pozwolić na tego jednego pączka. Na pewno nie zaszkodzi on szczególnie zdrowiu, a wspomoże psychikę.