Szykujesz się powoli na Tłusty Czwartek? Tylko nie popełnij tych błędów!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Za dużo tłuszczu
Jednym z błędów jest dopuszczanie do tego, że pączki nasiąkają zbytnio tłuszczem. Wybierajmy więc te przepisy, które zawierają w sobie spirytus lub ocet, dzięki którym zmniejszymy jego wchłanianie przez ciasto. Kolejnym powodem zbytniego wchłaniania tłuszczu przez pączki jest smażenie ich w zbyt niskiej temperaturze. Powinna ona wynosić co najmniej 160 stopni. Z tego też powodu nie należy smażyć zbyt wielu pączków naraz – zimne ciasto obniży temperaturę tłuszczu.
Po smażeniu, tak jak przy wielu innych smażonych potrawach, należy pączki dodatkowo odtłuścić, np. za pomocą papierowego ręcznika. Temperatura nie może być oczywiście także zbyt wysoka – maksimum 190 stopni. Jeśli będziemy smażyć pączki w wyższej temperaturze, to ryzykujemy nie tylko oczywiste ich przypalenie.
Z pozoru dobrze wypieczony pączek może się bowiem wtedy okazać surowy w środku. Nie zapominajmy także o obracaniu pączków podczas smażenia. Smażymy je 3 minuty na jednej stronie i po odwróceniu do 5 minut na drugiej – na wolniejszym ogniu.
Zachowując tych kilka prostych zasad, sprawimy, że nasze pączki na pewno będą smaczniejsze.