Ta marynata nada wyrazisty smak żeberkom z grilla. Jest bardzo aromatyczna!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Składniki na pyszną marynatę do żeberek
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 1/4 szklanki miodu
- 3 łyżki stołowe brązowego cukru
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka stołowa świeżo startego imbiru
- 2 łyżki stołowe octu ryżowego
- 1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- Sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszną marynatę?
Rozpocznij od przygotowania marynaty, która nada żeberkom wyrazisty smak. W misce wymieszaj sos sojowy, miód, brązowy cukier, posiekany czosnek, świeżo starty imbir, ocet ryżowy, czerwoną paprykę w proszku, mieloną kolendrę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Teraz czas na przygotowanie żeberek. Możesz wybrać żeberka wieprzowe lub wołowe, w zależności od swoich preferencji. Upewnij się, że są oczyszczone i osuszone przed nałożeniem marynaty.
Umieść je w płaskim naczyniu i równomiernie polej je przygotowaną marynatą. Następnie przykryj naczynie folią spożywczą i umieść je w lodówce na co najmniej 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc. Im dłużej marynujesz żeberka, tym bardziej intensywny będzie smak.