Tak wyczyścisz porządnie kuchenkę i piekarnik. Pamiętaj tylko o tych 2 krokach
Do przeczytania w ok. 2 min.
Odtłuszczanie
Kiedy powierzchnie piekarnika i kuchenki są odtłuszczone, trudniej przywiera do nich brud. A jeśli się już przyklei, to z łatwością go usuniemy. Do butelki z rozpylaczem wlejmy 500 ml gorącej wody, łyżkę płynu do mycia naczyń i wsypmy 3 łyżki boraksu. Wymieszajmy. Spryskajmy dokładnie piekarnik w środku i kuchenkę z wierzchu. Posypmy sodą oczyszczoną i jeszcze raz spryskajmy mieszanką z butelki. Po pół godziny przetrzyjmy wilgotną ściereczką.
Kiedy mamy ceramiczną płytę kuchenną, wówczas najpierw spryskajmy ją płynem do mycia szyb. Następnie wytrzyjmy do sucha papierowym ręcznikiem. A co z kratkami kuchenki, na których stawiamy garnki? Do dużej szerokiej miski wlejmy 3 litry bardzo gorącej wody. Wsypmy 3 łyżki proszku do prania. Dokładnie wymieszajmy. Zanurzmy w wodzie kratki na kilka godzin, najlepiej na całą noc. Potem wyszorujmy je szczoteczką, wypłuczmy pod bieżącą, ciepłą wodą. Wytrzyjmy papierowym ręcznikiem.
Polerowanie
To ważne, ponieważ do gładkiej powierzchni tłuszcz i resztki jedzenia nie będą przylegać.
Łyżeczkę soku z cytryny wymieszajmy z ½ szklanki ciepłej wody. Zamoczmy w tej miksturze bawełnianą szmatkę i przetrzyjmy nią wyczyszczoną płytę kuchenki i piekarnik. Wypolerujmy suchą szmatką. W kubku ciepłej wody możemy rozpuścić łyżeczkę płynu do mycia naczyń. Umyjmy tym powierzchnię. Wytrzyjmy do sucha szmatką, jednocześnie polerując płytę lub piekarnik.
Dodatkowa uwaga – kiedy pieczemy, wyłóżmy spód piekarnika folią aluminiową. Tłuszcz zbierze się na niej, nie na spodzie. Po każdym użyciu folię wyrzucajmy, a piekarnik przecierajmy wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń.