canva.com
Tarta z cukinią: Prostota i doskonałość w jednym!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jeśli szukasz pomysłu na lekkie i smaczne danie, tarta z cukinią to doskonały wybór. Ta prosta w przygotowaniu potrawa z pewnością zachwyci Twoich bliskich.
Reklama
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 jajo
- 50 g ostrego żółtego sera (np. cheddar)
- 3 średnie cukinie lub dwie duże
- 50 g masła
- 1 pęczek dymki
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 jaja
- 150 ml śmietanki kremówki 30%
- sól, pieprz
Jak przygotować tartę z cukinią?
- Na początku zaczynamy od przygotowania ciasta kruchego. Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
- Następnie ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut.
- Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy pokrojoną dymkę oraz szczypiorek i smażymy na małym ogniu przez kilka minut.
- W misce mieszamy jaja ze śmietanką kremówką, solą i pieprzem.
- Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 3 mm.
- Przenosimy ciasto do formy, układamy na nim plasterki cukinii, posypujemy startym serem i zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczną.
- Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez około 30-35 minut.
canva.com
Porady i wskazówki:
- Do tart możemy dodać także inne warzywa, jak papryka, pomidory czy bakłażan.
- Możemy również dodać do masy jajecznej świeże zioła, takie jak tymianek czy rozmaryn, aby nadać tarcie dodatkowego smaku.
- Jeśli nie przepadasz za ciastem kruchym, możesz spróbować zrobić tartę na cieście francuskim lub drożdżowym.
Jakie właściwości ma cukinia?
Cukinia to lekkie, kaloryczne warzywo bogate w błonnik, witaminę C, potas i magnez. Pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie jelit, układu odpornościowego, ciśnienia krwi i układu nerwowego.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Czytaj więcej
Glazurowane żeberka, które zachwycą każdego
Glazurowane żeberka to pyszne danie mięsne, które z pewnością zachwyci Twoje podniebienie. Ta kombinacja soczystego mięsa wieprzowego, słodkiego i lekko pikantnego sosu sprawia, że jest to idealna propozycja dla miłośników klasycznych smaków. W tym artykule przedstawiamy przepis na glazurowane żeberka, podpowiadamy jak je podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć perfekcyjny efekt.
Kurczak duszony: Zdrowa kuchnia prosto z serca!
Kurczak duszony to jedno z najsmaczniejszych dań, które można przygotować w domu. Jest to doskonała alternatywa dla tradycyjnego smażonego kurczaka, ponieważ duszenie pozwala zachować wilgoć i delikatność mięsa. W tym artykule przedstawiamy przepis na kurczaka duszonego, podpowiadamy jak go podawać oraz udzielamy kilku porad, które pomogą Ci osiągnąć doskonały efekt.
Co zrobić żeby indyk był soczysty?
Jeśli chcesz przygotować soczystego indyka, istnieje kilka ważnych kroków, które musisz podjąć. Poniżej przedstawiamy kilka wskazówek, które pomogą Ci osiągnąć idealną konsystencję i smak indyka.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl