canva.com
Tarta z gruszkami i...? Takiego twistu się nie spodziewasz!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Tarta z gruszkami to wyjątkowo smaczna i aromatyczna propozycja dla osób, które cenią sobie połączenie słodkości i świeżości owoców. Przygotowanie takiej tarty jest stosunkowo proste, a efekt końcowy z pewnością zadowoli podniebienia wielu smakoszy.
Reklama
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym
Jak przygotować tartę z gruszkami i serem pleśniowym krok po kroku?
Składniki:
- 250 gramów mąki pszennej
- 150 gramów masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka zimnej wody
- 4-5 świeżych gruszek
- 150 gramów sera pleśniowego
- 50 gramów orzechów włoskich
Przygotowanie:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj masło pokrojone w kostkę i żółtko. Wszystko zagnieć.
- Dodaj zimną wodę i ponownie zagnieć ciasto. Owiń ciasto w folię spożywczą i umieść w lodówce na około 30 minut.
- Gruszki obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Ser pleśniowy pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie posiekaj.
- Rozwałkuj ciasto na grubość około 3 mm i ułóż na blasze do pieczenia.
- Na ciasto ułóż kawałki sera pleśniowego, a następnie pokrojone gruszki.
- Posyp tartę posiekanymi orzechami włoskimi.
- Wstaw tartę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz przez około 40-45 minut.
- Po upieczeniu wyjmij tartę z piekarnika i poczekaj, aż ostygnie.
- Podawaj na ciepło lub na zimno.
canva.com
Tarta z gruszkami i serem pleśniowym to przepis na sukces
Reklama
Ważne jest, aby składniki ciasta były dobrze wymieszane i wyrobione, aby uzyskać idealną konsystencję ciasta. Nie należy zbyt długo wyrabiać ciasta, aby nie stało się twarde.
Gruszki najlepiej obrać ze skórki przed pokrojeniem. W ten sposób unikniemy twardych fragmentów skórki w tarcie.
Jeśli chcemy dodać więcej aromatu do tarty z gruszkami, możemy posypać ją cynamonem lub dodać do niej trochę startej skórki z cytryny lub pomarańczy.
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Muffinki bananowe, które rozpływają się w ustach
Masz zbyt dojrzałe banany i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie idealne rozwiązanie - muffinki bananowe! To nie tylko pyszna przekąska, ale także zdrowa i sycąca. W dodatku, ich przygotowanie jest bardzo proste. Przekonaj się, jak zrobić te wilgotne, bananowe cuda, które rozpływają się w ustach!
W jakim naczyniu najlepiej upiec chleb
Wybór odpowiedniego naczynia do pieczenia chleba ma ogromne znaczenie dla ostatecznego efektu wypieku. W zależności od rodzaju chleba, który chcemy upiec, istnieje kilka różnych opcji, które warto rozważyć. W tym artykule omówimy różne rodzaje naczyń i podpowiemy, które z nich są najlepsze dla różnych rodzajów chleba.
Czym zastąpić proszek do pieczenia?
Czy zdarzyło ci się kiedyś, że chciałaś upiec coś pysznego, ale okazało się, że nie masz proszku do pieczenia? Nie martw się, istnieje wiele alternatyw, które możesz wykorzystać, aby ciasto wciąż wyrosło i było pyszne. W tym artykule dowiesz się, czym zastąpić proszek do pieczenia i jakie są najlepsze opcje dla różnych rodzajów wypieków.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl