Te małe pierożki podbijają świat. Jak zrobić wołowe pielmieni? [PRZEPIS]
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wołowinę możemy również w odpowiednich proporcjach połączyć z mięsem wieprzowym. Pielmienie nie są trudne do przyrządzenia, zarówno na ciasto, jak i farsz potrzebnych będzie kilka podstawowych składników. Sam proces przygotowywania ciasta i farszu również nie powinien przysporzyć nam żadnych trudności i właśnie dlatego słynne ukraińskie pierożki cieszą się uznaniem nawet początkujących kucharzy. Dobrym pomysłem jest przygotowanie większych ilości pierożków i zamrożenie ich nadmiaru. Wówczas po wyjęciu z zamrażarki, pierożki wystarczy tylko ugotować i już mamy przepyszny obiad lub zdrową kolację. Przydadzą się również w sytuacji gdy odwiedzą nas niezapowiedziani goście - nie trzeba spędzać zbyt dużo czasu w kuchni bo wystarczy nam zaledwie kilka minut, żeby podać na stół coś pysznego.
Składnik na wołowe pielmieni
- Do przygotowania farszu będą nam potrzebne: 600 g wołowiny, dwie cebule, sól i pieprz.
- Ciasto przygotujemy z trzech szklanek mąki, trzech żółtek, pół szklanki wody i łyżeczki soli.
Przepis na wołowe pielmieni
- Przygotowania zacznijmy od nadzienia: wołowinę kroimy w drobne plasterki, dodajemy posiekane i wyciśnięte cebule. Całość przepuszczamy przez maszynkę do mięsa, po czym doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu.
- Z podanych składników zagniatamy ciasto, które trzeba później cienko rozwałkować. Bierzemy kieliszek i za jego pomocą wykrawamy z ciasta krążki.
- Pierożki nadziewamy farszem - nie może go być zbyt dużo, bo wówczas pierożki pękną. Uważnie sklejamy brzegi każdego pierożka. Gotujemy je w osolonym wrzątku albo przyrządzonym wcześniej bulionie aż do wypłynięcia na powierzchnię. Pielmienie podajemy z bulionem lub roztopionym masłem. Smacznego!