Te warzywa mają najwięcej błonnika. Włącz je do diety jak najszybciej
Do przeczytania w ok. 2 min.
Ziemniaki
Większość Polaków na pewno zadowoli się z informacji, że wbrew temu, co świat dietetyczny próbował wmówić wszystkim jeszcze kilka lat temu, ziemniaki stanowią doskonały dodatek do zdrowej diety, mają w sobie mnóstwo korzystnych właściwości i wcale nie tuczą. W jednym całkiem sporym ziemniaku jest zaledwie jakieś 100 kcal (mniej niż w czekoladowym wafelku!) i aż 2-3 gramy błonnika. O ile tylko nie doda się żadnego masła, śmietany czy sosu, warzywo będzie idealnym dopełnieniem dietetycznego obiadu, w którym sprawdzi się dużo lepiej od białego ryżu bądź makaronu, ponieważ lepiej poradzi sobie z zaspokojeniem apetytu (w białym ryżu i makaronie tego błonnika praktycznie nie ma).
Rośliny strączkowe
Chyba nawet lepsze od ziemniaków pod względem nasycania apetytu i przyspieszania przemiany materii są rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca, soczewica oraz groch.
Są to typowe produkty bogate w błonnik, będące przy okazji bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, znakomicie zastępujące mięso, ryby, jaja i inne proteinowe produkty pochodzenia zwierzęcego. W stu gramach dowolnej rośliny strączkowej zwykle występuje od 6 do nawet 10 gramów błonnika! Z ciecierzycy można przygotować pyszny hummus do kanapek, soczewicą zagęścić warzywną zupę, a fasolę podać pod postacią klasycznej fasolki po bretońsku z dodatkiem kiełbasy albo i bez niej - wersji całkowicie wegańskiej.
Marchew
Niektórzy jednak dość kiepsko radzą sobie z trawieniem roślin strączkowych, a wtedy muszą się ratować innymi, nieco lżejszymi produktami bogatymi w błonnik.
W przypadku warzyw takim najbezpieczniejszym wyborem zawsze będzie marchewka, będąca idealnym przykładem produktu lekkostrawnego, wykorzystywanego chociażby do rozszerzania diety niemowlaków, tolerowanego dosłownie przez wszystkich. W stu gramach marchewki jest ok. 9 gramów węglowodanów, z czego prawie połowa tych węglowodanów pochodzi właśnie z błonnika. Aby go nie stracić, marchewkę najlepiej jeść na surowo lub po bardzo delikatnej i krótkiej obróbce termicznej.
Zielone liściaste
Omówione powyżej warzywne produkty bogate w błonnik, podane w formie konkretnych słonych potraw, zawsze warto uzupełnić jeszcze chociażby małą porcją zielonych warzyw liściastych.
Wszelkie sałaty, szpinak, roszponka i jarmuż zawsze pomogą usprawnić pracę jelit. Aby nie musieć ich samodzielnie przyrządzać, można kupować je w formie gotowych miksów sałat, złożonych z umytych i pokawałkowanych już warzyw, przygotowanych bezpośrednio do jedzenia. Taki miks wystarczy uzupełnić pomidorem, ogórkiem i oliwą z oliwek, by w kilka minut uszykować wspaniałą i super zdrową sałatkę, pełną odżywczego błonnika.