TEGO nie jedz na diecie przeciwzapalnej. Twój organizm Ci podziękuje
Do przeczytania w ok. 2 min.
Niektóre artykuły będą nasilać problemy lub je powodować, a chyba nikt nie chciałby sobie szkodzić na własną rękę i to pod wpływem czynników, o których istnieniu bądź nieistnieniu samodzielnie się decyduje.
Cukier a dieta
Produktami niezbyt dobrymi dla zdrowia, mocno podwyższającymi ryzyko różnych stanów zapalnych, są na pewno słodycze, a już zwłaszcza te standardowe słodycze, w których więcej jest cukru aniżeli jakiejkolwiek innej substancji. Najlepiej by było całkowicie ich unikać, ale jeśli nie potrafi się tego zrobić, trzeba je ograniczać i jeść co najwyżej w małych ilościach, próbując jednocześnie zastępować je mądrzejszymi i zdrowszymi wyborami, którymi będą coraz popularniejsze słodycze bez cukru (te z kategorii produktów typu "fit"), a tym bardziej domowe łakocie, wykonywane chociażby z orzechów, daktyli, pełnoziarnistych mąk, jajek i suszonych owoców.
Niezdrowe tłuszcze
Możliwe, że jeszcze gorsze od cukru są tłuszcze typu trans. Dieta przeciwzapalna nie musi być dietą beztłuszczową, a wręcz nie powinna taka być, ponieważ nienasycone kwasy tłuszczowe będą dla niej czymś dobrym, jednakże tłuszczów typu trans trzeba unikać jak ognia, a niestety występują one w wielu produktach. Czego się wystrzegać? Na pewno fast foodów, gotowych dań typu pizze i zapiekanki oraz chipsów, chrupek i innych przetworzonych słonych przekąsek. Jasne pieczywo lepiej wymienić na to ciemne, a makaron pszenny na pełnoziarnisty. Niewskazany jest także alkohol. Jeżeli już chce się go pić, najbezpieczniej sięgać po czerwone wino i spożywać je w umiarkowanych, raczej mniejszych niż większych ilościach.
Odpowiednia ułożony system żywienia zawsze wspomoże organizm w drodze do osiągnięcia lepszego zdrowia i uniknięcia pewnych chorób. Zaplanowana i przeprowadzona bez odstępstw dieta przeciwzapalna bardzo szybko zacznie przynosić pierwsze dobre efekty, które zmobilizują do tego, by po prostu się jej trzymać i nie wracać do dawnych złych nawyków.