Ten chleb jest najzdrowszy. Dietetycy nie mają wątpliwości
Do przeczytania w ok. 1 min.
Chleb pełnoziarnisty - najzdrowszy ze wszystkich
Po pierwsze, najzdrowszym rodzajem chleba jest pełnoziarnisty. Jest wytwarzany z mąki pełnoziarnistej, która jest bogatsza w błonnik, witaminy i minerały niż biała mąka. Poziom cukru we krwi jest kontrolowany przez błonnik, który pomaga również w utrzymaniu prawidłowej masy ciała i zapobiega zaparciom.
Dlaczego mąka pełnoziarnista jest zdrowa?
Dodatkowo mąka pełnoziarnista zawiera witaminy i minerały, których potrzebuje nasz organizm, w tym witaminę B, magnez i żelazo. Po drugie, warto wybrać świeżo upieczony chleb zamiast chleba pakowanego. Dodane składniki, takie jak tłuszcze trans, konserwanty i barwniki, które są szkodliwe dla naszego organizmu, często znajdują się w pakowanym pieczywie. Świeży chleb jest lepszy, ponieważ te niezdrowe składniki są mniej prawdopodobne.
Co dodawać do chleba?
Po trzecie, pomyśl o chlebie z ziarnami, orzechami i nasionami jako dodatkami. Zawiera więcej błonnika, witamin i minerałów po dodaniu do chleba. Dodatkowo odżywki te dostarczają dodatkowe białko, które jest kluczowe dla naszego organizmu. Ogólnie rzecz biorąc, chleb pełnoziarnisty sprzedawany na świeżo i zawierający dodatki, takie jak ziarna, orzechy i nasiona, jest najzdrowszym rodzajem chleba. Biorąc pod uwagę, że często zawierają niezdrowe składniki, warto unikać pieczywa w torebkach.