Tipy babci Władzi na idealną kruszonkę do ciasta. Zrób ją tak!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Absolutnie nie próbuj z nią kombinować i dodawać do niej kolejnych elementów celem poprawienia lub zmienienia jej konsystencji bądź smaku, bo to właśnie w takim najczystszym i najprostszym wydaniu smakuje ona zdecydowanie najlepiej i staje się uniwersalnym pokryciem dla niemalże dowolnego deseru.
Do czego dodać kruszonkę?
Jeżeli jednak z jakiegoś powodu nie masz pojęcia o tym, gdzie konkretnie wykorzystać kruszonkę po jej wykonaniu, spróbuj użyć jej w jakimś typowym dla niej przepisie, czyli np. w przepisie na sernik, kołacz lub też jogurtowca. Kruszonka do ciasta pojawia się również często w wypiekach drożdżowych, niekoniecznie nawet w samych ciastach, ale też i babeczkach, ciasteczkach, rogalikach i oczywiście drożdżówkach. Przygotowuje się ją szybko i łatwo, a ponadto praktycznie nie ma takiej opcji, by ją zepsuć.
Aby ją wykonać, musisz mieć tylko biały cukier, mąkę pszenną oraz masło z lodówki, a są to takie składniki, które prawie zawsze występują w przeciętnym polskim domu.
Masło to podstawa
Jedną z podstawowych rad na pewno może być to, by zawsze używać prawdziwego masła, a nie margaryny. Tłuszcze roślinne nie sprawdzą się tu zbyt dobrze, dlatego z nich idealna kruszonka raczej nie wyjdzie, a gdy już się coś robi, zwłaszcza coś słodkiego i mało zdrowego, warto nadać temu perfekcyjny wygląd i perfekcyjny smak. Bazuj więc na zwykłym białym cukrze, normalnym maśle o wysokiej zawartości tłuszczu oraz najprostszej mące pszennej. Jedynym akceptowalnym zamiennikiem będzie mąka krupczatka dla mąki pszennej, jednakże z mąk ciemniejszych, czyli żytnich lub orkiszowych, bezpieczniej jednak nie korzystać.
A co się robi z wymienionymi składnikami? Sprawa jest niesamowicie prosta, bo wystarczy je ze sobą połączyć - ręcznie, przy pomocy miksera ustawionego na najniższe obroty albo poprzez posiekanie masy nożem. Na jedną porcję cukru użyj jednej porcji masła i półtorej porcji mąki pszennej.