Canva.com
To danie stir fry zrobisz w 16 minut. Wystarczą warzywa i aromatyczne przyprawy!
Do przeczytania w ok. 1 min.
Stir fry to po prostu krótkie smażenie na mocnym ogniu. Możecie to danie przygotować w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Dziś przygotujemy najprostszą i ekspresową wersję azjatyckiego smakołyku.
Reklama
Składniki na stir fry w domu
Canva.com
Do przygotowania pysznego dania potrzebujemy:
- 250 g polędwiczki wieprzowej
- pół czerwonej papryki
- 1/2 brokuła
- 1/2 cukinii
- pół cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego
- pół łyżka tartego imbiru
- pół łyżki oleju sezamowego lub roślinnego
- 1 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu ostrygowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Domowe stir fry krok po kroku
Zobacz także
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
- Siekamy papryczkę chili, brokuł, cebulę, czosnek i cukinię.
- Mięso kroimy i usuwamy skórki.
- Rozgrzewamy patelnię lub wok, jeśli mamy wraz z olejem sezamowym.
- Pamiętajmy o tym, aby rozgrzać patelnię na mocnym i dużym ogniu.
- Dodajemy sos sojowy i smażymy przez około 2 minuty.
- Dodajemy do warzyw mięso, sos sojowy i ostrygowy.
- Dodajemy także miód, sok z cytryny i wszystko mieszamy.
- Na koniec dodajemy makaron oraz sos sojowy.
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl