Stir fry
Canva.com

To danie stir fry zrobisz w 16 minut. Wystarczą warzywa i aromatyczne przyprawy!

Stir fry to po prostu krótkie smażenie na mocnym ogniu. Możecie to danie przygotować w wersji mięsnej, jak i wegetariańskiej. Dziś przygotujemy najprostszą i ekspresową wersję azjatyckiego smakołyku.
Reklama

Składniki na stir fry w domu

Stir fry
Canva.com

Do przygotowania pysznego dania potrzebujemy:

  • 250 g polędwiczki wieprzowej
  • pół czerwonej papryki
  • 1/2 brokuła
  • 1/2 cukinii
  • pół cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego
  • pół łyżka tartego imbiru
  • pół łyżki oleju sezamowego lub roślinnego
  • 1 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu ostrygowego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Domowe stir fry krok po kroku

  1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
  2. Siekamy papryczkę chili, brokuł, cebulę, czosnek i cukinię.
  3. Mięso kroimy i usuwamy skórki.
  4. Rozgrzewamy patelnię lub wok, jeśli mamy wraz z olejem sezamowym.
  5. Pamiętajmy o tym, aby rozgrzać patelnię na mocnym i dużym ogniu.
  6. Dodajemy sos sojowy i smażymy przez około 2 minuty.
  7. Dodajemy do warzyw mięso, sos sojowy i ostrygowy.
  8. Dodajemy także miód, sok z cytryny i wszystko mieszamy.
  9. Na koniec dodajemy makaron oraz sos sojowy.
Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama