Canva.com
Tradycyjny żurek wielkanocny na zakwasie. Receptura dziadka Władka jest najlepsza!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wielkanoc to cudowny, rodzinny czas pełen wspólnego biesiadowania i celebrowania chrześcijańskich tradycji. Stół uginający się pod ciężarem przepysznych świątecznych potraw to nierozłączny element Wielkanocy, a jego gościem honorowym jest oczywiście tradycyjny żurek na zakwasie. Jego przygotowanie jest wprawdzie dość czasochłonne, jednak ten wysiłek jest w pełni opłacalny, gdyż efekt przewyższy nawet najśmielsze oczekiwania.
Reklama
Składniki na żurek wielkanocny na zakwasie
- 3 kawałki dobrej parzonej białej kiełbasy
- kilka wędzonych żeberek
- pół litra zakwasu na żurek
- 3 pełne łyżki kwaśnej śmietany
- duża cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
- majeranek
- kilka łyżek oleju
- sól i pieprz
- 6 średnich jajek
Przygotowanie żurku
- Żeberka wrzuć do większego garnka i zalej wodą. Wrzuć ziarenka ziela angielskiego i liście laurowe. Gotuj na małym ogniu przez około pół godziny.
- Cebulę obierz i opłucz, posiekaj w drobną kostkę. Białą kiełbasę, wcześniej sparzoną, pokrój w talarki.
- Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju i podsmaż cebulkę do zeszklenia. Następnie dorzuć kiełbasę i smaż przez kilka minut, mieszając co jakiś czas.
- Do gotującego się wywaru z żeberek wlej zakwas i zamieszaj. Po zagotowaniu dodaj usmażoną cebulę z kiełbasą. Obierz 3 ząbki czosnku, przeciśnij przez praskę i dodaj do wywaru. Po pięciu minutach dopraw zupę solą i pieprzem do smaku. Trzy pełne łyżki śmietany włóż do kubka i rozmieszaj z odrobiną zupy. Następnie wlej mieszaninę do zupy i zamieszaj. Rozetrzyj w dłoniach sporą ilość majeranku i dodaj do zupy. Zamieszaj i zagotuj.
- 6 jajek dokładnie umyj i sparz, a następnie ugotuj na twardo.
- Gorący żurek podaj z cząstkami jajka ugotowanego na twardo. Smacznego!
Zobacz także
Reklama
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Obserwuj nas na
Udostępnij artykuł
Polecamy
Następny artykuł
Czytaj więcej
Nalewka z pigwy na spirytusie. Oto przepis dziadka Heńka
Nalewka z pigwy to nie tylko smaczny, ale i zdrowy alkohol, który zawiera mnóstwo witamin, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie układu krwionośnego i reguluje poziom cholesterolu we krwi. JJej przygotowanie jest proste, ale potrzeba cierpliwości, aby jej skosztować po raz pierwszy. Jak ją zrobić? Poniżej znajduje się dokładny przepis.
Domowe wino rodzynkowe dziadka Józka. Oto tajemna receptura
W Polskich domach od pokoleń przekazywane są receptury na domowe wina, które stanowią wyjątkową część kultury i tradycji naszego kraju. Jednym z tych cennych skarbów jest domowe wino. To wyjątkowy napój, który wprost rozpala wyobraźnię i wywołuje sentymentalne wspomnienia rodzinnych spotkań przy stole.
Nalewka z orzechów włoskich z przepisu dziadka Henia. Tego smaku nie da się zapomnieć
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich dziadka Henia to prawdziwa perełka rodzinna, która łączy smak z nostalgią. Warto eksperymentować z różnymi przepisami, aby odkryć i zachować kulinarne dziedzictwo swojej rodziny. Przygotuj tę wyjątkową nalewkę i podziel się nią z najbliższymi.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
© 2024 ZaradnaKobieta.pl