Trawa cytrynowa - wszystko, co musisz wiedzieć od uprawy, pielęgnacji, aż po typowe choroby
Do przeczytania w ok. 2 min.
Co to jest trawa cytrynowa?
Trawa cytrynowa to wieloletnie zioło pochodzące z Azji Południowo-Wschodniej. Jest to niewielka, aromatyczna roślina o długich łodygach, która może urosnąć do wysokości 3 metrów. Ma wiele zastosowań w kuchni, kosmetyce i zdrowiu.
Należy do rodziny miętowych i może być uprawiana w klimacie umiarkowanym. Roślina ma grubą, zdrewniałą łodygę, która ma średnicę do 15 cm i wysokość do 140 cm. Jej liście są szerokie i ciemnozielone. Roślina trawy cytrynowej jest w stanie wyprodukować do 10 łodyg o długości około 15 cm. Jej kwiaty są białe i mają około 2,5 cm średnicy.
Gdzie można znaleźć trawę cytrynową i jak ją uprawiać?
Trawa cytrynowa rośnie w ciepłym, suchym klimacie i można ją znaleźć w regionach tropikalnych, takich jak Karaiby i Afryka. Trawa cytrynowa jest uprawiana jako roślina ozdobna i czasami jest wykorzystywana jako roślina żywopłotowa.
Dobrze rośnie w ciepłym, wilgotnym środowisku i może być uprawiana w doniczkach, podwyższonych rabatach lub w ogrodzie.
Jest to roślina odporna na suszę i mróz, ale podatna na rdzę i mączniaka prawdziwego. Trawa cytrynowa jest rośliną wieloletnią i może być uprawiana jako wieloletnia roślina zielna lub jako roślina doniczkowa. Może być również uprawiana jako roślina jednoroczna. Ważne jest, aby posadzić trawę cytrynową w dobrze przepuszczalnej glebie, która nie jest zbyt bogata w składniki odżywcze. Roślina posadzona na żyznej glebie może cierpieć na zgniliznę korzeni i chorobę grzybiczą.
Trawa cytrynowa w kuchni
Trawa cytrynowa to zioło powszechnie używane w kuchni tajskiej. Ma lekki, świeży i cytrusowy smak. Jest również używana do aromatyzowania napojów, herbat i lemoniady. Trawę cytrynową można stosować jako dodatek lub jako zamiennik cytryn lub limonki w przepisach. Można z niej zrobić pesto, sos sałatkowy lub marynatę.