Urządzenia chłodnicze w gastronomii – jak je dobrze wybrać?
Do przeczytania w ok. 2 min.
Jak więc określić, który model sprosta naszym oczekiwaniom?
Precyzujemy potrzeby
Inne są potrzeby restauracji, inne baru a inne lodziarni, mimo że za każdym razem mamy do czynienia z lokalem gastronomicznym. Ponieważ urządzenia chłodnicze to dość duża różnorodność sprzętów pierwszym krokiem podczas wyboru powinno być sprecyzowanie potrzeb. Musimy zastanowić się nad tym, jakiego rodzaju produkty będziemy przechowywać, jakie są wymagania względem takich parametrów jak wilgotność albo optymalna temperatura. Najczęściej zakup dotyczy kilku urządzeń jak lodówki, zamrażarka czy witryna chłodnicza.
Przykładowe modele znajdziesz na stronie: https://primegastro.pl/kategorie/170-chlodzenie
Zakres temperatur
Każde urządzenie chłodnicze ma inne parametry techniczne. Jednym z tych, jakie powinny nas interesować w pierwszej kolejności, jest temperatura. W innej temperaturze będziemy przechowywać nabiał czy świeże mięso, a w innej mrożonki albo lody.
Zawsze musimy brać pod uwagę wymagania sanitarne, jakie obowiązują przy danym typie produktów.
Ważna jest pojemność
Kiedy już sprecyzujemy rodzaj urządzenia, jakie sprawdzi się w naszym przypadku, musimy zastanowić się nad jego pojemnością. Zastanówmy się, ile produktów spożywczych chcemy zmieścić wewnątrz urządzenia i jakie są możliwości kuchni, jeśli chodzi o jej metraż. W przypadku, kiedy urządzenia chłodnicze mają eksponować dania i produkty, warto, by dobrze współgrały z klimatem wystroju sali.
W trosce o niższe rachunki
Podczas zakupu wyposażenia dla lokalu gastronomicznego priorytetem jest ergonomia i warunki odpowiednie do przechowywania żywności. Jednak musimy pamiętać, że urządzenia chłodnicze działają przez całą dobę. To przekłada się na rosnące zużycie energii elektrycznej i rachunki.
Mając tego świadomość, od razu koncentrujmy się na modelach mających lepszą klasę energetyczną. Nawet jeśli początkowa inwestycja będzie nieco wyższa, to zwróci się wraz z użytkowaniem urządzenia.
Funkcje dodatkowe
Podstawową funkcją urządzeń chłodniczych jest zapewnienie odpowiedniej temperatury produktom, jakie znajdują się wewnątrz. Jednak poszczególne modele urządzeń mogą mieć także inne funkcje, które znacząco wpływają na komfort użytkowania. Zamki, opcje sterowania, oświetlenie to tylko kilka przykładów.
Kupujemy urządzenia chłodnicze sprawdzonego producenta
Kolejna rzecz, o jakiej pamiętać musimy, to jakość, a tę zapewni nam zainteresowanie propozycjami od renomowanych producentów. Przeglądając urządzenia dedykowane gastronomii, koncentrujmy się na tych, jakie proponują znane marki, którym zaufało wielu restauratorów w Europie.