Wegańska "pasta jajeczna" na wielkanocny stół
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańska "pasta jajeczna"
Wielu osobom trudno jest sobie wyobrazić Wielkanoc bez jajek. Okazuje się jednak, że są sprytne sposoby na to, żeby przygotować pyszną "pastę jajeczną" bez ich użycia! W smaku i konsystencji będzie przypominać to tradycyjne danie. Musisz to przetestować!
Składniki:
- 200 g Twojego ulubionego tofu
- 3/4 szklanki ciecierzycy z puszki
- jedna łyżeczka czarnej soli
- około 4 łyżki wegańskiego majonezu
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- przyprawy: sól i pieprzy oraz kurkuma
- szczypiorek - cały pęczek
Przygotowanie wegańskiej pasty jajecznej
To naprawdę bardzo proste! Najpierw zajmij się tofu.
3/4 przełóż do miseczki z ciecierzycą, a następnie zblenduj z majonezem, musztardą, płatkami drożdżowymi, solą i pieprzem oraz czarną solą. Masa powinna być jak najbardziej gładka, bez grudek. Jeżeli jest zbyt gęsta, możesz dodać do całości ulubiony olej albo odrobinę wody.
Spróbuj pasty jajecznej i przypraw ją do smaku. Dodaj również kurkumę, która nada paście jajecznej odpowiedni, żółty kolor.
Pozostałe tofu rozgnieć widelcem i dodaj do pasty, podobnie jak drobno posiekany szczypiorek. To wszystko! Twoja wegańska pasta jajeczna jest gotowa. Prawda, że to bardzo proste?
Realizując ten przepis nie pomiń czarnej soli. To bardzo ważne, ponieważ to ta przyprawa jest odpowiedzialna za specyficzny, jajeczny posmak!
Przepis pochodzi ze strony Hello Zdrowie.