Wegańskie pesto z bazylii w białej miseczce.
Canva

Wegańskie pesto z bazylii

Masz ochotę na przepyszny ziołowy sos na bazie oliwy? Chcesz poczuć prawdziwy włoski smak, ale nie jesz nabiału? Nie ma problemu! Wypróbuj genialne wegańskie pesto z bazylii. Jest aromatyczne i wyraziste, w smaku niczym nie odbiega od swojego tradycyjnego odpowiednika. Spróbuj, a już nigdy nie zatęsknisz za wersją z nabiałem!
Reklama

Wegańskie pesto z bazylii — smak, który zachwyca

Bez względu na to, czy rezygnujesz z nabiału ze względów zdrowotnych, czy etycznych, nie musisz się ograniczać w przypadku pozostałych potraw. Spokojnie możesz kupić wegańskie pesto z bazylii w sklepie lub jeszcze lepiej wykonać je samodzielnie. Takie domowe jest o wiele zdrowsze, ale przede wszystkim smaczniejsze. Bazylia w połączeniu z orzechami i oliwą tworzy niepowtarzalną kompozycję.

Wegańskie pesto z bazylii z wegańskim serem.
Canva

Wegańskie pesto z bazylii — składniki, których będziesz potrzebować

Reklama

Potrzebne jest tylko parę rzeczy. Warto zaopatrzyć się w jakiś twardy wegański ser, ale w razie jego braku można zastosować płatki drożdżowe, lub zupełnie pominąć takie składniki. Bez nich też będzie smacznie — jedynie konsystencja będzie trochę rzadsza.

  • 4 garście bazylii
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 garście orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • odrobina pieprzu
  • szczypta chili
  • 1 garść wegańskiego, twardego sera LUB 1 garść płatków drożdżowych (opcjonalnie, można pominąć)

Wegańskie pesto z bazylii — jak je przygotować krok po kroku

Wegańskie pesto z bazylii i listki bazylii na blacie.
Canva

Na samym początku trzeba uprażyć nerkowce na patelni. Pozwoli to na podkręcenie ich smaku. Orzechy trzeba wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Kiedy zmienią kolor na brązowy i zaczną charakterystycznie pachnieć, to znak, że są gotowe.

Bazylię należy umyć, ale nie osuszać. Czosnek trzeba obrać z łupinki. Następnie zioła, sok z cytryny ząbki czosnku, przyprawy i opcjonalnie wegański ser lub płatki drożdżowe, powinno zalać się oliwą i zblendować na niezbyt gładką masę. Pesto jest gotowe! Teraz ważne jest, żeby przechowywać je w lodówce.

Wegańskie pesto z bazylii — z czym je podawać

Najlepsze jest z makaronem, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do chleba lub sałatek.

Reklama
Autor - Izabella Gaudyńska
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
i.gaudynska@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Następny artykuł
Reklama
Reklama
Reklama