Wegańskie pesto z bazylii
Do przeczytania w ok. 2 min.
Wegańskie pesto z bazylii — smak, który zachwyca
Bez względu na to, czy rezygnujesz z nabiału ze względów zdrowotnych, czy etycznych, nie musisz się ograniczać w przypadku pozostałych potraw. Spokojnie możesz kupić wegańskie pesto z bazylii w sklepie lub jeszcze lepiej wykonać je samodzielnie. Takie domowe jest o wiele zdrowsze, ale przede wszystkim smaczniejsze. Bazylia w połączeniu z orzechami i oliwą tworzy niepowtarzalną kompozycję.
Wegańskie pesto z bazylii — składniki, których będziesz potrzebować
Potrzebne jest tylko parę rzeczy. Warto zaopatrzyć się w jakiś twardy wegański ser, ale w razie jego braku można zastosować płatki drożdżowe, lub zupełnie pominąć takie składniki. Bez nich też będzie smacznie — jedynie konsystencja będzie trochę rzadsza.
- 4 garście bazylii
- 4 ząbki czosnku
- 2 garście orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- odrobina pieprzu
- szczypta chili
- 1 garść wegańskiego, twardego sera LUB 1 garść płatków drożdżowych (opcjonalnie, można pominąć)
Wegańskie pesto z bazylii — jak je przygotować krok po kroku
Na samym początku trzeba uprażyć nerkowce na patelni. Pozwoli to na podkręcenie ich smaku. Orzechy trzeba wsypać na suchą, rozgrzaną patelnię. Kiedy zmienią kolor na brązowy i zaczną charakterystycznie pachnieć, to znak, że są gotowe.
Bazylię należy umyć, ale nie osuszać. Czosnek trzeba obrać z łupinki. Następnie zioła, sok z cytryny ząbki czosnku, przyprawy i opcjonalnie wegański ser lub płatki drożdżowe, powinno zalać się oliwą i zblendować na niezbyt gładką masę. Pesto jest gotowe! Teraz ważne jest, żeby przechowywać je w lodówce.
Wegańskie pesto z bazylii — z czym je podawać
Najlepsze jest z makaronem, świetnie sprawdzi się też jako dodatek do chleba lub sałatek.