Wielkanocna babka gryczana z migdałami. Tradycyjny przepis na bezglutenowe ciasto bez proszku do pieczenia!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Cudowne właściwości mąki gryczanej
Wszyscy, którzy zmagają się z nietolerancją glutenu lub są na diecie bezglutenowej, znają tę mąkę. Poczciwa mąka gryczana, która w Europie Centralnej znana i używana jest od stuleci, to jeden z najzdrowszych produktów zbożowych. Mąka gryczana odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dodatkowo nie zawiera glutenu. Z uwagi na charakterystyczny smak najczęściej wykorzystywana jest do dań wytrawnych, ale lekki posmak gryki w słodkich wypiekach jeszcze bardziej podkręca ich smak.
W recepturach kuchni staropolskiej królował miód gryczany, dodawany do potraw na słodko, dlatego nasza babka również będzie smakowała tradycją. Przepis na tę babkę pochodzi z Kresów Wschodnich, gdzie gryka uprawiana jest od stuleci, a kasza gryczana i mąka to produkty niezwykle popularne. Oto jak tradycyjny przepis ze “starych” produktów odpowiada na potrzeby współczesnych ludzi.
Składniki na wielkanocną babkę gryczaną z migdałami
200 g masła o temperaturze pokojowej
200 g cukru
100 g mąki gryczanej
100 g drobno posiekanych słodkich migdałów
4 gorzkie migdały lub aromat migdałowy
4 jajka
szczypta soli
płatki migdałów do dekoracji
Bezglutenowa babka z mąki gryczanej z migdałami — wykonanie krok po kroku
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Oddzielamy żółtka od białek. Do masy maślanej dodajemy po łyżce mąki gryczanej i po jednym żółtku, nie przerywając ucierania.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli.
Pianę i posiekane migdały porcjami mieszamy z masą maślano-jajeczną. Dodajemy aromat migdałowy.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej formy na babkę i pieczemy w 180 stopniach Celsjusza ok. 40 minut.
Upieczoną babkę gryczaną z migdałami dekorujemy lukrem i posypujemy prażonymi płatkami migdałów. Możemy także posypać ją cukrem pudrem.
Życzymy smacznej bezglutenowej Wielkanocy!