Karp pieczony w piekarniku na Wigilię.
Canva

Wigilijne inspiracje - karp w mniej klasycznej odsłonie. Nafaszeruj go pieczarkami!

Idealne danie dla wielbicieli karpia i nie tylko. Ta potrawa może odmienić podejście wielu osób do karpia, który przez swój charakterystyczny smak i teksturę, nie jest za bardzo lubiany.
Reklama

Składniki na pysznego karpia

  • 1 średni karp o wadze około 1.5 kg
  • 300 g świeżych pieczarek
  • średnia cebula
  • pół szklanki dobrego, białego, wytrawnego wina
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • pełna łyżka posiekanej natki pietruszki i koperku
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 2 pełne łyżki mąki
  • sól i pieprz

Przygotowanie faszerowanego karpia krok po kroku

Karpia odpowiednio przygotuj, umyj, oczyść, usuń łuski i ości. Przygotowaną rybę przypraw solą i pieprzem. Cebulę obierz, umyj i drobno posiekaj, pieczarki oczyść i pokrój w ćwiartki.

Rozgrzej patelnię z połową porcji oliwy i wrzuć posiekaną cebulą i smaż do zeszklenia, następnie dodaj suszone pomidory i pieczarki.

Reklama

Smaż, aż z grzybów odparuje cały powstały płyn. Dopraw farsz solą i pieprzem, przemieszaj i odstaw do ostudzenia.

Wymieszaj farsz ze świeżymi ziołami i nafaszeruj obficie rybę. Zepnij brzuch karpia wykałaczkami i przełóż na papier do pieczenia, polej rybę pozostałą oliwą i porcją wina. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw karpia na około 40-50 minut. Rybę pokrój w dzwonka i podaj na ciepło z plastrami świeżej cytryny. Smacznego!

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama