Ciasto marchewkowe
Canva.com

Wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem chrupiących pistacji. Sprawdź przepis!

Lubicie ciasto marchewkowo? Mamy dla Was świetny przepis na szybki deser na niedzielę. Nie tak dawno był Dzień Ciasta Marchewkowego, więc najbliższa niedziela to doskonała okazja, aby świętować!
Reklama

Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:

  • na chrupkę karmelową – 32 g pistacji, 80 g czekolady karmelowej, 1 łyżka słonego karmelu, 1 łyżka oleju rzepakowego, 42 g płatków kukurydzianych;
  • na ciasto – 1 i ¼ szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i goździków, 2 jajka, ½ szklanki oleju rzepakowego + do formy, ½ szklanki jasnobrązowego cukru, ½ szklanki cukru pudru, ¼ szklanki zmiksowanej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego, 1 i ¼ szklanki drobno startej marchewki, ¼ szklanki posiekanych pistacji;
  • na krem – 200 g kremowego serka śmietankowego, 2 łyżki miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, garść pistacji, ½ pokrojonej w kostkę pomarańczy.

Jak zrobić ciasto marchewkowe?

Przygotowanie – przygotujmy chrupkę karmelową: pistacje rozdrabniamy pulsacyjnie blenderem na grube kawałki. Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy słony karmel, pistacje i płatki, mieszamy. Na papierze do pieczenia ułożonym na desce rysujemy okrąg o średnicy 14-16 cm. Rozsmarowujemy na nim masę karmelową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Przygotujmy ciasto: mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i goździki mieszamy. Osobno łączymy jajka, olej, cukry, zmiksowaną pomarańczę i ekstrakt pomarańczowy.

Dodajemy mokre składniki do suchych, mieszamy do połączenia. Dokładamy marchewkę i pistacje, łączymy.

Reklama

Masę wlewamy do natłuszczonej keksówki 30x11 cm, pieczmy 40-42 minut w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka. Studzimy 30 minut w foremce, następnie na kratce. Przygotujmy krem: serek z masłem miksujemy 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ekstrakt, ubijamy na niskich obrotach do połączenia. Dokładamy połowę pokrojonych pistacji i pomarańczę, mieszamy. Gotowy krem rozsmarowujemy na cieście razem z bokami. Posypujemy pistacjami, dekorujemy połamaną na kawałki chrupką karmelową.

Reklama
Autor - Paula Lazarek
Autor:
|
redaktor zaradnakobieta.pl
p.lazarek@zaradnakobieta.pl
Wydawcą zaradnakobieta.pl jest Digital Avenue sp. z o.o.
Google news icon
Obserwuj nas na
Google news icon
Udostępnij artykuł
Reklama
Reklama
Reklama