Wilgotne i pyszne ciasto marchewkowe z dodatkiem chrupiących pistacji. Sprawdź przepis!
Do przeczytania w ok. 2 min.
Do przygotowania tego ciasta potrzebne nam będą następujące składniki:
- na chrupkę karmelową – 32 g pistacji, 80 g czekolady karmelowej, 1 łyżka słonego karmelu, 1 łyżka oleju rzepakowego, 42 g płatków kukurydzianych;
- na ciasto – 1 i ¼ szklanki mąki tortowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, ¼ łyżeczki soli, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, po szczypcie mielonej gałki muszkatołowej i goździków, 2 jajka, ½ szklanki oleju rzepakowego + do formy, ½ szklanki jasnobrązowego cukru, ½ szklanki cukru pudru, ¼ szklanki zmiksowanej pomarańczy, 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego, 1 i ¼ szklanki drobno startej marchewki, ¼ szklanki posiekanych pistacji;
- na krem – 200 g kremowego serka śmietankowego, 2 łyżki miękkiego masła, 1 szklanka cukru pudru, ½ łyżeczki ekstraktu pomarańczowego, garść pistacji, ½ pokrojonej w kostkę pomarańczy.
Jak zrobić ciasto marchewkowe?
Przygotowanie – przygotujmy chrupkę karmelową: pistacje rozdrabniamy pulsacyjnie blenderem na grube kawałki. Czekoladę z olejem roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy słony karmel, pistacje i płatki, mieszamy. Na papierze do pieczenia ułożonym na desce rysujemy okrąg o średnicy 14-16 cm. Rozsmarowujemy na nim masę karmelową, wyrównujemy. Całość wstawiamy do zamrażarki na 1-2 godziny. Przygotujmy ciasto: mąkę tortową, proszek do pieczenia, sodę, gałkę muszkatołową i goździki mieszamy. Osobno łączymy jajka, olej, cukry, zmiksowaną pomarańczę i ekstrakt pomarańczowy.
Dodajemy mokre składniki do suchych, mieszamy do połączenia. Dokładamy marchewkę i pistacje, łączymy.
Masę wlewamy do natłuszczonej keksówki 30x11 cm, pieczmy 40-42 minut w temperaturze 175 stopni, do suchego patyczka. Studzimy 30 minut w foremce, następnie na kratce. Przygotujmy krem: serek z masłem miksujemy 2 minuty. Dodajemy cukier puder i ekstrakt, ubijamy na niskich obrotach do połączenia. Dokładamy połowę pokrojonych pistacji i pomarańczę, mieszamy. Gotowy krem rozsmarowujemy na cieście razem z bokami. Posypujemy pistacjami, dekorujemy połamaną na kawałki chrupką karmelową.